Чи потрібне кандидату відеорезюме?

Чи потрібне кандидату відеорезюме?

Останнім часом я почала отримувати запити двох типів:

1) від кандидатів, які питають як їм зробити відеорезюме

2) від роботодавців та компаній, які хочуть знати чи потрібно їм просити у кандидатів відеорезюме.

Тема актуальна, бо багато людей чули по відеорезюме, але не знають навіщо це і як з цим працювати.

Готуючи статтю, я передивилася декілька статей і матеріалів з порадами, як саме готувати відеорезюме. В жодному я не побачила двох дуже важливих моментів, які знадобляться і роботодавцям, й кандидатам.

Перше: Готувати відеорезюме потрібно тільки тим спеціалістам, в посадові обов’язки яких входить робота з камерою — телеведучі, диктори, актори, артисти, блогери, тренери, журналісти й т.д.

Роботодавцю краще не просити готувати відеорезюме тим кандидатам, які мають знати та виконувати інший тип роботи. Особисто я не розумію навіщо деякі роботодавці просять юристів, бухгалтерів, програмістів, будівельників, медиків готувати таку форму резюме.

В статтях пишуть, що така форма резюме приверне увагу. Так, дійсно приверне, якщо запис зроблено правильно і професійно. А якщо кандидат записує відеозвернення до роботодавця перший раз у житті й ніколи до цього не працював з камерою, то це скоріше нашкодить кандидату, аніж допоможе отримати роботу.

Є дуже великий шанс, що роботодавець не зможе оцінити професійні якості кандидата, а буде оцінювати якість картинки, звуку, монтажу.

Двох кандидатів на посаду бухгалтера попросили надіслати роботодавцю коротке відеорезюме. Чоловік кандидатки М. працює на телебаченні й має доступ до професійної апаратури та допомоги колег. Запис вийшов професійним, яскравим та найкращим серед інших кандидатів. Інший кандидат Р. записав просте відеозвернення на свій старенький телефон, без належного звуку та монтажу. Кандидатку М. прийняли на роботу, але випробувальний термін вона не пройшла. Пізніше, замість неї прийняли кандидата Р., який хоч і не вміє записувати відеорезюме, зате бухгалтером він був найкращим. Кандидат успішно працює в компанії вже багато років.

Роботодавець, коли вирішує попросити кандидата записати відеорезюме, повинен проаналізувати та зважити можливості кандидата записати це відео, а також користь від цього для обох сторін. Все, що подають кандидати роботодавцю повинно допомагати оцінити професійний рівень кандидата, а не забирати його час і створювати додатковий стрес. У порадах-статтях часто пишуть кандидатам: купіть мікрофон, штатив тощо. Дуже “гарна“ порада для кандидата, який, може, декілька місяців знаходиться без роботи. Хтозна чи отримає роботу, але в техніку, яка йому скоріше всього не потрібна, точно інвестує.

Велика американська компанія мала традицію та правило отримувати не тільки резюме у письмовому вигляді, але й записувати відеорезюме. Для того, щоб всі кандидати були в однакових умовах, компанія купила спеціальну техніку (камери, мікрофони, світло тощо) та дозволяла записати відеорезюме в офісі. Вони запрошували кандидатів на співбесіду, попереджали їх про таке правило і надавали всі можливості для якісного виконання цього завдання. Компанія дбайливо ставилася до персональних даних кандидатів, отримувала письмові дозволи та надавала письмові гарантії щодо надійного зберігання матеріалів.

Якщо ви кандидат і отримали від роботодавця завдання записати відеорезюме, то теж поцікавтеся яким чином вони будуть оцінювати ваш професійний рівень за допомогою цього відео. Взагалі я пропоную кандидатам, у чиї професійні обов’язки не входить робота з камерою, намагатися відмовити роботодавцю і пояснити, що він є професіоналом в іншій області та його здібності можна оцінити якось інакше.

Друге: Відеорезюме не може замінювати звичайний текстовий документ. Додатково до резюме — так, але замість традиційного і звичного резюме — ні.


Це потрібно і роботодавцю, й кандидату, щоб не втратити цінну інформацію. Резюме як документ має структуру, його вивчення займає менше часу, можна відкрити й відразу побачити конкретну інформацію, не потрібно конспектувати чи запам’ятовувати важливі факти про кандидата, можна роздрукувати та взяти з собою на співбесіду, можна відкрити декілька резюме і порівняти перелік навичок чи роки досвіду, резюме-документ можна зберігати в особовій справі співробітника та використовувати при різних HR процесах (підвищення, щорічна оцінка, внутрішні аудити і т.д.) тощо.

Наявність відеорезюме і відсутність документу-резюме може призвести до втрати цінної інформації про кандидата та про його професійні навички.

А головне, що кандидата не будуть оцінювати, ні за віком (я ж сподіваюся, що ви читаєте мої статті й не пишете вік чи дату народження в резюме), ні за зовнішністю чи тембром голосу. Бо на оцінку такого виду резюме може впливати не тільки якість картинки, світла, монтажу, але й що та як буде говорити кандидат, як він вдягнений, що є на фоні, фоновий звук і багато іншого. Люди, які працюють професійно з камерою вчаться цьому багато років, бо є дуже багато професійних нюансів, які допомагають донести потрібну інформацію глядачу.

В гонитві за креативними способами оцінки кандидатів, роботодавці забувають про традиційні та найнадійніші способи: текстове резюме, співбесіда, тестові завдання. Тому, замість того, щоб пропонувати всім без винятку кандидатам складати відеорезюме, краще запросіть кандидата на співбесіду.

5 причин не припиняти пошук роботи під час новорічних свят

5 причин не припиняти пошук роботи під час новорічних свят

Коли з кар'єрою пощастило

Коли з кар'єрою пощастило