Сфокусованість - головна навичка для пошуку роботи

Сфокусованість - головна навичка для пошуку роботи

Привіт! Знаю, що багато з вас не зможуть дочитати цю статтю. І я буду дуже рада, якщо вона просто не виявиться цікавою чи корисною. Гірше - якщо читачу не вистачить сфокусованості це зробити.

Щодня працюю з десятками людей, які шукають роботу чи планують її змінити у найближчому майбутньому. І я щодня бачу головну перешкоду - відсутність сфокусованості, щоб виконати якусь задачу.

Не буду розповідати про відволікання й соціальні мережі. Ви й самі це все знаєте. Розкажу про основні критичні точки, через які пошук роботи розтягується на місяці.

Перерви


Якщо ви працюєте, але мрієте змінити роботу, професію чи сферу, то найкраще починати до звільнення. Мої кандидати часто так і роблять. Але через навантаження, робочі та особисті питання, інколи “випадають” з процесу на місяці.

Втрачається не тільки час, але й забувається інформація, яку кандидат встиг отримати попередньо про ринок праці та вакансії.

Порада: якщо ви шукаєте роботу, а потім виникла перерва на місяць чи, навіть, тиждень, то починати краще все спочатку. Ви так само відкриваєте резюме, перевіряєте його, виправляєте. Працюєте з профілем LinkedIn. Вивчаєте вакансії й продовжуєте періодичний пошук та переговори з роботодавцями.

Починаючи спочатку ви фокусуєте свою увагу на головному та розумієте що саме шукаєте і чому.

Джерела вакансій


Якісно освоїти 2-3 сайти з релевантними вакансіями - це краще, ніж 10. По-перше, вакансії дублюються. Роботодавець одночасно може розмістити вакансії на різних сайтах.

По-друге, я постійно спостерігаю, як кандидат уважніше ставиться до меншої кількості вакансій. Одна справа - переглянути декілька тисяч вакансій за цілий місяць - їх переглянуть вибірково та неуважно. А інша справа - декілька десятків вакансій опублікованих за один день. Тут кандидат вивчить кожну вакансію.

Тому я завжди пропоную своїм кандидатами читати вакансії щодня й меншу кількість. Сфокусованість буде вищою та кандидат зможе дійсно зрозуміти роботодавця та без поспіху подати своє резюме.

Резюме та профіль LinkedIn


Відкриваючи резюме, роботодавець відразу розуміє чи старався кандидат. Коли хтось бачить зроблене нашвидкуруч резюме, відразу починає думати чи не є це стилем усієї роботи кандидата. Якщо він так неякісно зробив власне резюме, то чи буде він якісно виконувати роботу для чужої компанії?

Тому сфокусуйтеся. Якісне резюме можна зробити за 1-2 години. Є море детальних матеріалів, які покроково допоможуть з усім розібратися. Але ці години скоротять вам місяці безробіття та допоможуть швидше отримати хорошу роботу з потрібними умовами.

Якщо чесно, то роботодавці не оцінюють резюме кожного окремого кандидата на якість чи грамотність. З десятків й сотень інших резюме неякісне резюме особливо виділяється і наштовхує роботодавця на висновок, що кандидат не підходить. Вони його пропускають, а на співбесіду запрошують когось іншого.

Супроводжувальний лист


Рекрутери знають, що прочитати там можна багато чого. Крім одного - які знання, навички та досвід має кандидат. Нещодавно кандидат надіслав великий лист з відгуком на вакансію Unity Developer. В листі кандидат розповідав, який він відповідальний, уважний, як гарно працює з командою, як гарно знає англійську мову. Не було в листі тільки одного - чи знає кандидат взагалі технологію Unity і чи є він спеціалістом у цій професії. Резюме він теж забув прикріпити, тому прийшлося довго розбиратися і витрачати взаємний час, щоб це вияснити. Не у всіх роботодавців є час, кваліфікація та бажання розбиратися. Вони просто перейдуть до іншого кандидата, який чітко та сфокусовано написав про головне.

Сфокусованість та пріоритет інформації - це найголовніша умова для супроводжувального листа. Хоча деякі роботодавці й досі бажають прочитати лестощі у свою адресу про те, яка у них чудова компанія. Але поруч з вихвалянням компанії, про всяк випадок напишіть, що ви саме той кандидат, який знає те, що вони вимагають у своїй вакансії.

Переговори з роботодавцями


Є люди, які одночасно можуть спілкуватися імейлом, в месенджері, в LinkedIn, телефоном. Вибір дійсно великий, але постарайтеся сфокусуватися. Не потрібно перестрибувати з одного виду зв'язку на інший. Таким чином ви збережете історію спілкування з цією людиною в одному місці. І якщо пізніше вам знову прийдеться спілкуватися, то ви швидко відновите у пам'яті все, через що ви разом пройшли.

Співбесіда


Сфокусуватися перед співбесідою допоможуть прості вправи:

1) перечитати своє резюме

2) перечитати саму вакансію

3) перечитати свої запитання до роботодавця та свої вимоги.


Є ще багато способів підготовки, але це мінімальний набір для всіх сторін. Співбесіда триває приблизно 1 годину. Кожне слово, яке звучить, має бути на своєму місці та нести певне значення.

Кандидату краще розповісти, що він дійсно релевантний спеціаліст на цю конкретну посаду. Що він вміє виконувати саме цю роботу. Що він має право її виконувати. Що він бажає її виконувати та працювати саме тут. Не виливайте на роботодавця море будь-якої інформації. Бо вона не запам'ятається і нічим не допоможе. Сфокусуйтеся та говоріть про те, що має відношення до справи.

Про собачку й відпочинок на Мальдівах розповісте під час випробувального терміну, там буде більше часу.

Дякую, що сфокусовано та уважно прочитати статтю.

Бажаю вам використовувати свою суперсилу фокусування, щоб отримувати найкращі результати.

І приходьте на Марафон. Там є над чим сфокусовано попрацювати протягом 20 днів: https://www.shyshenko.com/events

Overqualified - розплата за професіоналізм

Overqualified - розплата за професіоналізм

З чого почати пошук роботи у разі звільнення

З чого почати пошук роботи у разі звільнення