Інтерв’ю із захисниками

Інтерв’ю із захисниками

Минулого і цього року я багато працювала з кандидатами, які пройшли військову службу та службу в зоні АТО. За цей час я дізналася багато того, що може допомогти спеціалістам швидше і простіше знайти нову роботу та допоможе роботодавцям розпізнати хороших спеціалістів для своїх команд.

Найактуальніше питання: чи записувати службу у Збройних силах України (далі - ЗСУ) у своє резюме?

Дуже багато спеціалістів не знають чи потрібен цей досвід у резюме. Але це питання не організаційне. Це питання скоріше психологічне. Спеціалісти не впевнені, що такий запис буде добре сприйматися роботодавцями та чи не відлякає когось інформація про військову службу.

Останні роки військові дійсно отримують менше моральної підтримки серед населення. Люди звикли, що десь там йде війна, яка майже не стосується цивільних. Тому сумніви щодо доцільності такого запису виправдані, бо військові не бачать нашої вдячності та підтримки. А інколи й бачать відкритий негатив у свою сторону.

Серед моїх друзів, родичів та колег є дуже мало людей, які б не підтримували військових. Скоріше проблема в тому, що багато з нас не знає як це показати. Інколи ми фізично не знаємо що сказати, коли бачимо резюме, де є запис про отримання відзнак за бойові дії та список заслуг. І мета цієї статті - розібратися чому так відбувається і навчитися реагувати правильно.

Організація резюме

Якщо ви кандидат, який шукає роботу, то у вас може бути декілька ситуацій:

1) ви звільнилися з роботи, потім військова служба, а потім знову треба шукати нову роботу

2) ви проходили військову службу, але робоче місце за вами збереглося, ви продовжили роботу, а потім з якоїсь причини почали шукати нову роботу.

У першому випадку робити запис про службу в ЗСУ варто, щоб не отримати перерву по датах у рік чи й більше, яку роботодавці можуть сприйняти негативно. Такі записи потрібні не тільки для військовослужбовців, але і для людей, які перебували у декретній відпустці, довготривалому лікарняному, у творчій відпустці, на навчанні тощо. Тобто важливо показати роботодавцю, що ця перерва була через вагому причину, а не тому що людина прогуляла чи шукала роботу рік, а її ніхто не приймав.

У другому випадку варто вказати всю тривалість роботи у компанії. А якщо ви бажаєте, то можна вказати окремо запис про роботу чи службу в ЗСУ.

Можна зробити запис, де будуть вказані тільки дати, назва організації (ЗСУ) та посада.

Робити опис своїх обов’язків чи ні - це на вибір кандидата. Але переконайтеся:

1) що там не вказана інформація конфіденційна або щось, про що ви не бажаєте говорити з роботодавцем на співбесіді

2) якщо у вашій роботі були обов’язки, які можуть стосуватися вашої майбутньої професії. Наприклад, робота зі звітами чи документами, робота з технічними системами і т.д. Можна не писати детально види систем чи документів, а лише тезисно вказати, що у вас є досвід з цим видом роботи.

3) важливими є записи про роботу в команді та з людьми. Тому їх теж можна додати.

4) додавайте записи про нагороди та досягнення, бо це дійсно показує віддану та відповідальну працю.

Дуже багато відмов отримують кандидати не через те, що роботодавці неприязно ставляться до військових, а через те, що у резюме немає інформації, яка б допомогла визначити:

  • чи підходить кандидат на цю посаду

  • чи має він навички для виконання роботи у їхній компанії

  • чи бажає він працювати саме на цій посаді.

Тому не забувайте додавати частину інформації, яка стосується потенційної майбутньої роботи.

Наприклад, ви пройшли курси програмування і бажаєте отримати посаду програміста. У своєму резюме після імені та розділу Контакти, можна написати назву посади чи декілька речень про те, яку роботу ви шукаєте.

Далі можна написати перелік технологій та навичок, які ви вивчали на курсах. Можна написати: які курси ви закінчили, яку навчальну програму пройшли, які практичні завдання виконали.

Далі записуєте попередній досвід роботи в інших компаніях та про військову службу.

Якщо ви шукаєте роботу в IT-сфері, то не забувайте крім якісного резюме мати ще й профіль у LinkedIn та профіль на IT-сайті djinni.co.

Співбесіди

Багато роботодавців думають, що держава має займатися працевлаштуванням військовослужбовців після закінчення служби. Але насправді пошук роботи відбувається на загальній основі - кожен шукає роботу сам собі. Тож активна допомога від роботодавців буде дуже корисною. Якщо вже так вийшло, що в IT-сфері переважно працевлаштування на ФОП та військовий податок не платиться, то хоча б допомога з працевлаштуванням військових була б доречною.

Сподіваюся, що скоро IT-компанії переглянуть свої політики та будуть активніше залучатися до роботи з військовими.

Дуже часто рекрутери та наймачі менеджери під час співбесіди не знають, що сказати чи запитати про військову службу. Деякі думають, що варто проігнорувати. Деякі починають розпитувати в деталях.

Як варіант, можна сказати так: “Бачу в резюме, що ви пройшли військову службу та бойові дії. Дякуємо, що ви нас захищали.

Ще можна запитати чи бажає кандидат розповісти щось про службу. Частина соціальної адаптації полягає у тому, що людині є кому розповісти про щось важливе.

Роботодавці завжди захопливо розповідають про свою компанію та проект. Компанія пишається своїми здобутками та планами. То чому військові не повинні з гордістю розповідати про свою роботу, навіть, якщо це не релевантний досвід до вашої посади. Зрештою, всі ми можемо спокійно працювати у теплих офісах завдяки цілодобовій роботі наших військових. Спитайте себе чи існувала б ваша компанія, якби не вони. І послухайте 10-15 хвилин розповіді про щось важливе для іншої людини. Ці 10-15 хвилин не будуть критичними для вашої компанії, але дозволять кандидату більше довіряти вам та захотіти працювати саме на благо вашої компанії.

Мотивація

Багато роботодавців мріють, щоб у їхній компанії працювали вмотивовані люди. З моєї практики я бачу, що військовослужбовці мають дійсно хорошу мотивацію, аналітичні здібності, спокійно та самостійно розбираються у чомусь складному, розуміють загальну стратегію, вміють гарно комунікувати з людьми та командами. Це - дорослі та працьовиті люди.

Крім того, дуже багато кандидатів мають якісну освіту, володіють іноземними мовами, мають успіхи у попередніх професіях, мають чудове почуття гумору, є лояльними до роботодавця, мають стійкість та витримку.

Ви шукаєте таких спеціалістів? Вони є серед тих кандидатів, яких ви можливо не розгледіли. Але все можна виправити й почати запрошувати військових та ветеранів до себе на роботу. Якщо в їхньому резюме щось не так, просто допоможіть це виправити. Якщо на співбесіді щось було не зрозумілим, - проведіть ще декілька співбесід. Це краще, ніж проґавити хорошого кандидата.

А ще обов’язково відповідайте після співбесід. Бо не знаючи справжньої ситуації на ринку праці, такі кандидати можуть це розуміти як відсутність відповіді їм особисто через запис в резюме про службу в ЗСУ чи можуть думати, що на співбесіді було щось не так.

Якщо ви роботодавець, який вважає себе хорошою компанією, то, будь ласка, не примножуйте невпевненості в людях - її й так достатньо у світі. Кожна людина переживає перед співбесідою, готується і має право отримати відповідь від вас.

Де познайомитися з військовослужбовцями?

Якщо ви не впевнені, що всі охочі мають доступ до співбесід з вашою компанією, то зробити можна ось що:

1) Зробіть оголошення чи окрему сторінку на сайті.

2) Пишіть у своїх вакансіях, що розглядаєте всіх кандидатів, незалежно від віку, статі, національності, сімейного стану. Пишіть, що розглядаєте також і військовослужбовців.

3) У вашому місті повинні бути державні центри зайнятості, виконавчі комітети з відповідними відділами, є міністерство ветеранів, є міжнародні проекти та громадські організації. Можна звернутися до них, щоб розмістити оголошення про вакансії. Чи взяти список людей, які шукають роботу.

4) Пишіть про історії працевлаштування ваших співробітників, які теж проходили військову службу. Для ветеранів важливо мати впевненість, що у цьому колективі їх приймуть та підтримають.

5) Розробіть вебінар чи курс про працевлаштування у вашій компанії. Залучіть до цього інших співробітників та наймаючих менеджерів.

Бажаю вдалого працевлаштування нашим військовим та ветеранам.

Та від імені всіх роботодавців і колег-рекрутерів дякую за те, що ви нас захищаєте!

Супроводжувальний лист для кожного

Супроводжувальний лист для кожного

Відповідь на співбесіді про звільнення

Відповідь на співбесіді про звільнення