Коли власник бізнесу знову стає підлеглим

Коли власник бізнесу знову стає підлеглим

2020 рік запам'ятається усім надовго. Жодна людина не проживає цей час просто. Кожен, від власника бізнесу до школяра, має свої виклики й стрес. У той час, коли уряди багатьох країн підтримують власників бізнесів та надають допомогу, українські бізнесмени залишилися сам на сам з проблемами. Деяким бізнесам, на жаль, у цей період вже прийшлося чи прийдеться зачинитися назавжди. Нову роботу доведеться шукати не тільки працівникам, але й деяким власникам бізнесу.

Пишучи цю статтю, я маю нагоду попросити кожного підтримувати українських виробників цього і наступного року. Іноземних виробників підтримають їхні уряди, спеціальні програми, дешеві кредити та їхні власні споживачі. Зараз час купувати необхідні товари чи послуги у невеликих локальних українських бізнесів, щоб підтримати їх та щоб ця стаття знадобилася якомога меншій кількості власників. Бо ці люди забезпечують роботою не тільки себе, а ще й тисячі українців.

Отже, як знайти роботу та пережити період адаптації у нових умовах, якщо ще вчора ви були самі роботодавцем з грандіозними планами, а сьогодні почали шукати роботу.

Стаття також буде корисною для фрілансерів та самозайнятих підприємців, які співпрацювали з різними замовниками, але через зменшення замовлень та проектів теж вирішили знову стати найманими працівниками.


Наважитись


Найтяжче — наважитись на рішення закрити бізнес і знову піти працювати найманим працівником. Знайти саму роботу — це вже більш технічне питання, яке вирішується певним набором дій.

Кожен керівник бізнесу має свої власні червоні лінії, які визначають чи вже пора щось змінювати. У кожного ці ознаки й принципи будуть індивідуальними.

Зі сторони HR можу порекомендувати періодично відстежувати й читати вакансії. Якщо у вас є сумніви чи все йде нормально, то читайте вакансії та відстежуйте зарплати. Якщо для вас є вакансії, де зарплата вища, ніж ви заробляєте бізнесом, то це певний знак, що можливо варто обдумати перехід у статус найманого працівника.

Серед мого оточення є люди-бізнесмени, які заробляють у своєму бізнесі менше, ніж могли б отримувати зарплату сидячи в затишному офісі з 9 до 18 і практично не нести ніякої відповідальності. У той час, коли бізнес для них — це постійний стрес, цілодобова робота, перевірки зі сторони держави, складні переговори, скандали у сім'ї, втрата здоров'я тощо.

Хоча, якщо робота подобається і рівень заробітку не принциповий, то, можливо, й змінювати нічого не потрібно. Рівень зарплати тут додатковий, а не основний аргумент до списку причин.


Резюме


Резюме будуть просити у будь-якому випадку. Підготуйте актуальний та зрозумілий документ самостійно чи з допомогою когось із HR-ів.

Резюме — це той документ, куди ми можемо записати все про свій професіоналізм. Роботодавці в резюме хочуть бачити список роботи, яку кандидат виконував своїми руками та бажає виконувати у майбутньому.

Якщо у вас зовсім немає резюме чи воно дуже застаріле, то відкрийте новий чистий електронний документ і звичайним шрифтом без надмірного дизайну запишіть те, що може бути важливим для роботодавця, щоб прийняти рішення про прийом на роботу.

Видаліть звідти всю технічну неважливу інформацію, яка займає місце, але не несе ніякої користі: вік, точну адресу, інформацію про сім'ю, абсолютно нерелевантну роботу тридцятирічної давності, назви розділів, занадто детальну інформацію про бізнес колишніх роботодавців, інформацію про здоров'я чи кредити, неактуальні тренінги тощо.

Напишіть свої контакти, інформацію про навички та функціонал, напишіть про досягнення, напишіть про актуальну освіту чи тренінги. Додайте посилання на портфоліо робіт чи проектів, якщо ваша робота з цим пов'язана. Особливо, якщо це були проекти вашої компанії й ви не маєте обмежень по конфіденційності.

Обов'язково напишіть про тип роботи, яку ви виконували самостійно своїми руками. Роботодавця буде цікавити за що відповідала конкретна людина.

Звісно, що тут поради більш загальні й можуть не відповідати вашій індивідуальній ситуації. Якщо є сумніви, що саме потрібно роботодавцям, то можна звернутися до спеціалістів, які вже працюють у сфері, де ви шукаєте роботу, до ментора чи до консультанта.


Майбутня робота

Як кар'єрний консультант я здебільшого працюю з кандидатами, які вже довгий час не можуть знайти роботу. Якщо ми говоримо про колишніх власників бізнесу, то одна із технічних причин чому їх не запрошують на співбесіди — це нерозуміння рекрутерами та наймаючими менеджерами, яку саме посаду бажає зайняти кандидат. Та що він взагалі шукає.

Відповіді на це питання часто не мають і самі кандидати: "Пропонуйте, а я сам оберу".

Та й фраза "Розгляну всі варіанти" скоріше шкодить, ніж допомагає. Бо "всі" перетворюється на "жодного".

Резюме багатьох колишніх керівників та власників бізнесу схоже на коктейль професій, де кандидат є маркетологом, продавцем, фінансистом, програмістом, дизайнером, менеджером проектів, а може ще й кур'єром.

В резюме варто вказати основний напрямок в чому кандидат є професіоналом та сам бажає з цим працювати, а окремо суміжні напрямки у яких кандидат орієнтується та може виступати помічником чи експертом.

Якщо кандидату складно вибрати щось одне, то можна зробити декілька вузькопрофільних версій резюме з різним фокусом уваги. І не забувайте в резюме та при комунікації вказувати, яку саме посаду ви бажаєте зайняти: "Надсилаю резюме на вашу вакансію Операційного директора", "Так, я маю досвід роботи у Digital маркетингу", "Так, я шукаю роботу та бажаю працювати саме програмістом".

Чіткість комунікації дозволить швидко та без зусиль знайти хорошу роботу. Не покладайтеся на те, що хтось із рекрутерів зможе самостійно визначити та запропонувати потрібну вакансію з усього переліку напрямків у вашому резюме.


Сумніви

Дуже часто рекрутери й наймаючі менеджери ставлять під сумнів якість кандидатури людини, яка нещодавно була власником свого бізнесу.

Тож, якщо ви рекрутер, розгляньте детальніше кандидата, поспілкуйтеся з ним на предмет того, яку роботу він хоче та може виконувати.

Запропонуйте на вибір варіанти різних вакансій, якщо ви не впевнені чітко у спеціалізації кандидата.

У моєму досвіді були випадки, коли директор компанії прямо казав: "Цей кандидат занапастив свій бізнес, а тепер ще й з нашим хоче таке саме зробити?!". Звісно, що це необґрунтована думка і рекрутеру потрібно заздалегідь підготувати аргументи.

Щоб такого не сталося, хоча б на етапі розгляду резюме потрібно допомогти кандидату зробити чітке резюме, де будуть вказані професіоналізм і навички, а не причини для сумнівів.

Якщо ви рекрутер, то не бійтеся підказати та просити кандидата доповнити чи переробити резюме, щоб кандидат отримав рівні шанси пройти відбір разом з іншими кандидатами.


Співбесіда

До початку співбесід можна підготуватися з кимось зі знайомих HR-ів чи друзів. Не тому, що кандидат не зможе відповісти на питання, а для того, щоб правильно обрати стратегію відповідей на ключові питання та потренуватися розповідати про свої навички, досягнення, професійні інструменти, майбутні плани та представляти свій професіоналізм, а не цілу компанію, якої вже може й не бути.

Говорити про себе для колишнього керівника бізнесу дуже складно, адже вони звикли говорити про всю компанію. Що може не настільки бути корисним майбутньому роботодавцю.


Зарплата


Зарплата інколи є причиною, чому досвідченого кандидата, який був керівником власного бізнесу, не беруть на роботу. Бо через відсутність знань про ринкові зарплати, кандидати просять або занадто багато (що трапляється найчастіше), або занадто мало.

До початку пошуку роботи, краще дізнатися суми, які компанії пропонують. На співбесідах можна запитати бюджет на вакансію: "Катерино, я розумію, що вам потрібно знати мої побажання, але я так давно не шукав роботу, що не знаю ринкового рівня. Скажіть ваш бюджет на цю вакансію". 

Є шанс, що все одно не скажуть, хоча у більшості випадків немає причини для приховування цих сум. Але, якщо запитати, то шанси отримати відповідь підвищаться. І тоді у вас буде інформація про порядок цифр.

До співбесід завжди варто вираховувати собівартість. Тобто яка зарплата потрібна самому кандидату. Це те, про що забуває більшість кандидатів. Через це є ризик, що роботодавець запропонує таку низьку зарплату, якої не вистачить і на базові потреби. Ви ж не продавали свої товари чи послуги за цінами, які нижче за собівартість?

Спочатку визначте яка сума зарплати вам потрібна, щоб покривати базові потреби та комфортно жити, а потім дізнавайтеся ринкові ціни. Якщо різниця буде надто великою, то ви зможете скоригувати яку саме вакансію й у якій сфері шукати, щоб отримати потрібну суму.

Не забувайте підписувати письмовий job offer, у якому буде вказана дата виходу на роботу, зарплата на випробувальний термін і після нього, сума з податками чи без них, умови щодо бонусів чи премій, інші умови.


Адаптація


Більшість відгуків про нову роботу негативні. Колишнім власникам бізнесу здається, що у новій компанії, де не вони все вирішують, все робиться не так: всі процеси неправильні, люди не на своїх місцях, клієнти не такі, інструменти не такі, дизайн не такий, офіс не такий, і взагалі все робиться неправильно.

Новий співробітник намагається дати поради, виправити, допомогти, але часто таку допомогу не сприймають, або й взагалі діють зрозуміти, що вона небажана.

Перші пів року — це дуже критичний період, під час якого хочеться знову йти шукати роботу чи повернутися в бізнес.

Нереалізовані поради та відсутність нормального діалогу з колегами та керівництвом може приводити до нової хвилі стресу чи й відчаю. Тому тут теж потрібна підтримка та чітка стратегія, яка допоможе адаптуватися у новій реальності.

Можна на перші пів року заручитися підтримкою ментора чи психолога, які допоможуть розібратися та не зробити кроків, що нашкодять.

Дуже допомагає ведення щоденника чи блогу. Багато безнадійних на перший погляд ситуацій виглядають цілком нормальними, якщо записати їх на папері та проаналізувати.


Робота та професійний розвиток можуть зцілити людину від різних негативних життєвих ситуацій та проблем. Якщо людина має роботу, якщо вона зайнята та має свою зону відповідальності, то з часом все вийде на свій рівень.

Інколи варто зробити крок назад, щоб скоригувати свій шлях та зробити 1000 кроків уперед, але вже правильних, вільних та натхненних.

Бажаю всім сил та мужності здолати будь-який шлях до своєї успішної кар'єри!

Скільки місця займає професіоналізм?

Скільки місця займає професіоналізм?

З вашим віком усе гаразд

З вашим віком усе гаразд