Тренуємо співбесіди вдома або найдивніша моя стаття :)

Тренуємо співбесіди вдома або найдивніша моя стаття :)

Один із найдоступніших методів тренування до співбесід є тренування з родичами й друзями. Оскільки зараз дуже багато людей знаходяться вдома, то саме час цю навичку потренувати. Пам'ятаєте у серіалі "Друзі" головні герої допомагали один одному тренуватися до співбесід? Це заняття може бути цікавим і корисним. Пропоную декілька варіантів, а ви вже самі визначите, що для вас найкраще.


Тренуйте дітей проходити співбесіди


Зараз дуже багато батьків думають про те чим цікавим зайняти дітей. Розкажіть їм про співбесіди. Бо ви ж не думаєте, що ваша дитина ніколи з цим не буде стикатися. Співбесіди — це якраз та частина життя, через яку проходить кожна людина. Розкажіть дітям для чого це, як це відбувається, навчіть нормально до цього ставитися, щоб надалі це не викликало такого великого стресу.

Кожна людина повинна вміти про себе розповідати. Розповідати про свої заняття, про свою професію, про свої захоплення, про свої мрії, про свої навички. Коли питаєш малечу "А що ви робили цього тижня у дитячому садку?", то не всі можуть розповісти й соромляться розповідати, особливо, комусь із родичів, яких вони не бачать кожного дня.

Менших дітей можна навчити розповідати про свої повсякденні заняття та вміння: малювати, читати, писати, складати іграшки, рахувати тощо. Складіть з ними їхнє перше резюме, де буде зазначено все, що вміє робити малюк. Для співбесіди в школу теж може знадобитися.

Пограйтеся з дітьми у співбесіди. Попросіть їх розповісти порядок дій та як вони виконували певну роботу. "Розкажи, будь ласка, як ти виконав це завдання?", "Розкажи, як ти намалював цю картинку? Що тобі знадобилося для того, щоб намалювати?", "Який результат вийшов?". Дорослі інколи роками можуть виконувати свою роботу, але не знати як цю роботу описати. Можливо діти вам допоможуть зрозуміти, як краще розповідати про певний вид праці.

Зі старшими дітьми можна пройти співбесіди на ті професії, які вони мріють займати. Запитайте дитину ким вона мріє стати і запропонуйте переглянути вакансії та пройти співбесіди. Ставте посильні запитання, які допоможуть дитині отримати більше інформації про її мрію. Перегляньте разом список компаній, де є відкриті вакансії по цьому профілю. Навчіть дитину користуватися сайтами пошуку роботи та LinkedIn.

Проведіть співбесіди на вакансії для виконання хатніх робіт. Так ви й поділити роботу зможете, і час гарно проведете, а заодно попрактикуєтеся проходити і проводити співбесіди. Наприклад, співбесіди на посаду кухаря, прибиральника, спеціаліста по іграшках, стиліста з розбору гардеробу, швачки, спеціаліста по фільмах і серіалах, редактор текстів, критик книг, фінансист сімейного бюджету тощо.

Вакансії вам допоможуть

Якщо ви вирішили потренувати співбесіди, то без реальних вакансій ніяк не обійтися. Знайдіть 5-6 вакансій, які вам подобаються на сайтах пошуку роботи та на їхній основі напишіть список питань. Не тренуйте вдома типові запитання, які ставлять рекрутери. Вони мало чим допоможуть. Питайте реальні практичні кейси.

Скоріше всього у вас вдома така ситуація, коли разом знаходяться люди абсолютно різних професій. Люди можуть жити разом роками й не знати нічого про роботу своєї половинки. Це час познайомитися ближче, а заодно і дізнатися більше про різні професії.

Наприклад, ви шукаєте вакансію маркетолога. Знайшли вакансію і там вказано знання Google AdWords. Ваш родич, який виступає у ролі рекрутера, повинен ставити такі питання, які стосуються саме функцій, інструментів, навичок.

1) Розкажіть, будь ласка, де ви навчилися працювати з Google AdWords?

2) Розкажіть, чому саме з цим інструментом ви працюєте? Чим він корисний маркетологам?

3) Чому на вашу думку наша компанія повинна використовувати цей інструмент? Чим він кращий за інші?

4) Як працює ця система?

5) Який найкращий результат ви здобули використовуючи цю систему?

Або, якщо наприклад у вакансії вказано, що професіонал повинен вміти працювати у команді:

1) З якими командами і якими професіоналами ви співпрацюєте кожного дня?

2) Які робочі питання вам приходиться вирішувати?

3) Як і за допомогою чого вам вдається організовувати вашу спільну роботу?

4) Як часто проходять наради? Як ви вирішуєте хто яку роботу буде виконувати?

5) Як ви реагуєте, коли хтось із команди не виконує вчасно свою частину роботи?

6) Якби ви могли зібрати свою команду, то яких професіоналів ви б найняли?

7) Чим ви задоволені чи не задоволені у роботі вашої команди?

І так далі. Варіантів запитань можуть бути тисячі.

Так потрібно пройтися по всім важливим пунктам у вакансії. Відповіді повинні бути такими, щоб інформацію зрозуміла людина, яка не є професіоналом у цій справі. Тут тренувати варто не красномовність і розмови ні про що, а реальні практичні кейси. Бо роботодавці дуже цінують і все більше вимагають розповіді у стилі практичних прикладів, а не абстрактних речей. Також уникайте формальної мови, розповідайте звичайними простими словами, щоб співрозмовнику було все зрозуміло і інформація дійсно сприймалася добре. В кінці можете запитати людину, яка виконує роль рекрутера про те, що саме вона зрозуміла і запам'ятала з розповіді кандидата. На реальній співбесіді таку перевірку навряд чи вдасться зробити.

Таким шляхом ви позбудетесь ніяковості й сміху. Якщо людина справжній професіонал, то вона годинами й залюбки буде розповідати про свою роботу і кожну деталь у ній. Особливо, якщо поряд сидить людина, яка з цікавістю слухає.


Загальні питання

Щодо питань, які завжди рекрутери чи наймаючі менеджери ставлять кандидатам, то їх раджу винести на кінець тестової співбесіди. Не розпочинайте тренування з запитання "Розкажіть про себе?" бо це може викликати стрес і ніяковість. Розпочніть з невеликих практичних або технічних питань. А потім в кінці можете запитати:

1) Розкажіть чим вам подобається ваша робота?

2) Якби ви могли обрати будь-яку професію у світі, то чим би ви займалися?

3) Якби у вас на рахунку було 10 мільйонів доларів, то ким би ви працювали?

4) Якби ви могли обрати будь-якого роботодавця у світі, то кого ви б обрали і де б працювали?

5) Якби ви були на місті свого керівника, то щоб ви про себе як про працівника розповіли?

6) Якби у вас буда власна компанія, то якби там була організована робота?

7) Що вам найбільше подобається у своїй роботі?

8) Як ви бажаєте організувати свою роботу у перший тиждень (місяць, три місяці, пів року) своєї роботи в компанії?


Організація тестової співбесіди


Зустрічайте кандидата біля уявного ліфту. Пройдіть разом всі деталі і нюанси. Особливо, якщо ви готуєтеся до справжньої співбесіди. Привітайтеся. Проведіть Small talk, бо це дуже важливо. Сідайте за стіл. Беріть каву, якщо пропонують. Тобто проходьте і тренуйте всі етапи, бо вони не менш важливі за вдалі відповіді на запитання, особливо для представницьких професій. Потім так само повноцінно завершіть зустріч і проведіть кандидата до уявного ліфту. Бо буває, що враження про себе можна зіпсувати на будь-якому етапі.

Той, хто проводить інтерв'ю повинен уважно слідкувати за жестами, де кандидат сідає, куди він ставить сумку, яка у нього міміка і вимова. Рекрутери та наймаючі менеджери не оцінюють це окремо, але на загальне враження це може вплинути, особливо, якщо професійний рівень інших кандидатів на цю посаду приблизно однаковий і роботодавцю потрібно зробити складний вибір.

Якщо потрібно, то запишіть всі етапи і потренуйте слабкі місця. Або запишіть свої питання, щоб потім запитайте у знайомого HR-а, як же воно повинно бути правильним чи як діяти у певній ситуації.

Можна також записувати інтерв'ю на відео чи диктофон, а потім разом розбирати помилки. Якщо ви розумієте, що кандидат усно розповідає краще, ніж те, що записано у нього в резюме, то запис дуже допоможе, бо можна деякі фрази переписати з диктофона чи відео в резюме.

Вибір матеріалів

Гарний час для розбору гардеробу і вибору того, що вдягне кандидат на співбесіду. Вирішіть разом, що більше пасує певному рівню посади і робочій ситуації.

Якщо є можливість, то роздрукуйте резюме на принтері. Можливо саме ця вправа допоможе виявити помилки чи хоча б впевнитися, що світло-сірий шрифт не варто використовувати для такого документу.

Зробіть нарешті ділове фото для резюме та профілю LinkedIn. Просто вдягніться, як вдягаєтеся на роботу, станьте біля стіни (тільки не білої, не біля жовтої, і щоб шпалери не в квіточку) і зробіть декілька фотографій. У всіх зараз є смартфони з чудовими камерами. 21 століття — це не час для неякісних чи невідповідних фотографій.

Зворотний зв'язок

На тестових співбесідах можна зробити все ідеально і надати кандидату зворотний зв'язок. Це можна зробити не відразу й не особисто. Це гарний час для тренування навичок комунікації і ділового листування. Навіть, якщо ви знаходитеся в одній хаті, то відповідь можна написати електронним листом. Сформулюйте красиву і правильну структуру листа. Напишіть коротку, але чітку вашу аргументацію чому кандидат підходить чи не підходить на цю позицію. Є дуже великий шанс побачити істину і реальну причину, чому кандидат довгий час не може знайти роботу.

Для кращої мотивації все ж раджу приймати кандидата на роботу. Або робити тільки одну відмову на п’ять позитивних рішень. Це варто сприймати як гру і веселий час, а не як спосіб занизити самооцінку іншої людини.

Співбесіда по скайпу

Якщо тимчасово немає людини з якою можна потренуватися наживо, то попросіть когось із ваших друзів поспілкуватися з вами по скайпу і виконати роль рекрутера чи наймаючого менеджера. Можете провести декілька етапів чи тренувальних співбесід для різних компаній.

Дякую та бажаю вам гарних домашніх співбесід!


Зверніть увагу, що онлайн курс "Марафон ідеального кандидата", який планувався на серпень 2020 року, буде проведений раніше - 30 березня 2020 року, тобто початок вже у цей понеділок. Хто планував і зараз має час, запрошую вас взяти участь. Всі деталі тут: https://www.shyshenko.com/events

Співбесіди по скайпу — додаткове завдання Марафону

Співбесіди по скайпу — додаткове завдання Марафону

Пошук роботи у період карантину

Пошук роботи у період карантину