Пошук роботи у період карантину

Пошук роботи у період карантину

Отримала безліч питань від кандидатів, а особливо тих, хто шукає нову роботу, про те, що ж їм робити у період карантину і чи припиняти пошуки. Деякі кандидати прямо у розпачі, бо у сезон пошуку роботи планували знайти щось краще або взагалі нову роботу. А тут, навіть, багатьом компаніям незрозуміло як діяти. Тому у статті запропоную декілька варіантів дій для кандидатів та роботодавців. А вже кожен обере те, що йому особисто підходить.

Чи припиняти пошук роботи, якщо раніше я вже почав її шукати?

Тут потрібно зрозуміти одне — вакансії нікуди не діваються. Багато роботодавців призупинили пошук, бо не знають коли закінчиться карантин і не вміють організувати віддалені співбесіди, віддалений прийом на роботу, оформлення документів, віддалений період адаптації.

Якби вся задача була у тому, щоб провести співбесіди онлайн, то більшість рекрутерів і компаній справилися б з цим успішно. Але питання в тому, що робити з кандидатом, який пройшов усі співбесіди за умови, що офіси не працюють. Тут варіанти такі:

1) Якщо ви кандидат і бачите релевантну для вас вакансію, то запропонуйте свій варіант розвитку подій та дайте свої ідеї. Допоможіть вашому майбутньому роботодавцю все організувати. Вони можуть самі не вміти працювати віддалено і це нормально. Якісна комунікація - це ключ до роботи, яку можете отримати тільки ви.

2) Документи на оформлення працівника на роботу можна передати кур'єром чи поштою. Чомусь контракти з іноземними компаніями ми можемо підписувати через пів світу, а оформити на роботу співробітника, який живе від пошти (яка працює!) у двох кварталах не можемо?

3) Період адаптації також. У мене зараз є кандидати, які вийшли на роботу тиждень тому. Ну як вийшли? Вийшли на роботу, але не з квартири. Подумайте з обох сторін, як можна організувати та провести адаптацію нового співробітника. Це абсолютно реальна і посильна задача.

Раджу кандидатам не припиняти пошук роботи, бо вакансії не скасували зовсім, а призупинили пошук. Рекрутер чи роботодавець ніколи не відмовиться від ідеального кандидата. Кожен рекрутер все одно переглядає резюме. Так, у такий період треба докласти більше зусиль для пошуку роботи, але сказати, що це неможливо і варто все зупинити, я не можу.

Мої кандидати, які проходили програму Марафону чи консультації, готові до пошуку в складних умовах краще, ніж всі інші. Тому вам точно не потрібно переживати чи зупиняти пошуки.

Чи варто мені зараз підписувати Job offer, якщо я не знаю коли саме вийду на роботу?

Якщо ви знайшли ідеальну роботу і впевнені, що це той роботодавець де ви можете професійно розвиватися, то відмовлятися тільки через невизначеність не варто. Для цього і існує документ, який називається job offer. У трудових договорах чи контрактах важко гратися датами чи формулюваннями. А от у job offer-і можна написати всі фактичні умови, які погодять роботодавець і кандидат. І невизначену дату також. Тому ніхто не заважає написати, що кандидат виходить на роботу після закінчення карантинних обмежень для громадян і підприємств.

Як нам знати, що наш кандидат не припинить пошук нової роботи?

Підпишіть з ним цю умову у job offer. Або прийміть на роботу вже зараз. Ваші юристи підкажуть, як зробити це правильно.

Мене звільнили. Що мені робити?

Скоріше всього це стається з тими працівниками, які ніяк не оформлені та отримують зарплату у конверті або з ФОП-ами, які по факту є співробітниками. Звільнити людину у період карантину, яка є оформленою за трудовим договором практично неможливо. Бо роботодавцю обійдеться таке звільнення ну дуже дорого.

Зараз дуже багато людей пишуть про переоцінку цінностей. Тож, якщо ви досі отримуєте зарплату у конверті, то це час зробити переоцінку свої цінностей і наступного разу шукати роботу, де працевлаштування буде офіційним. Трудовий кодекс дуже добре захищає право людини на працю. Це майже єдиний кодекс в Україні, до якого у науковців та юристів (не плутайте з політиками або нечесними роботодавцями) немає зауважень, хоч він і був ухвалений ще за радянського союзу.

Якщо звільнили, то зробіть якісне резюме і шукайте роботу. Але хорошу роботу, де вас не звільнять знову у найгірший момент.

Що мені робити, якщо зарплати не вистачає й на життя, не те що на карантин?

Згадайте публікацію у LinkedIn з моїм новорічним побажанням. Там я рекомендувала кожного року планувати підвищення зарплати. Не делегувати цю функцію роботодавцю, а самостійно знати скільки вам потрібно грошей і яке підвищення ви хочете отримати.

Зараз не час для розпачу. Зараз час для пошуку роботи. Це буде складніше, ніж зазвичай, але посильно. Від хорошого кандидата роботодавець не відмовиться навіть у період карантину.

Кажуть, що багато кандидатів вийшли на ринок праці і тепер буде складніше знайти роботу.

Масово ніхто працівників не звільняє. Все зупинилося, але всі роботодавці приблизно у однаковій ситуації. Тому у тих сферах, де була велика конкуренція серед кандидатів, вона такою і залишиться. А там, де кандидатів не вистачало, там так само не вистачатиме.

І навіть якщо на ринку стало більше кандидатів-конкурентів, то що це змінить? Ви ж не будете без роботи тільки через це? Це не причина не шукати роботу. Це причина сісти, обновити своє резюме, обновити профілі на сайтах пошуку роботи і LinkedIn, попрактикуватися проходити співбесіди з рідними, переглянути тисячі вакансій, додати правильних людей у свій профіль LinkedIn.

Чи варто зараз звільнятися з роботи?

Звільнятися зараз не найкращий час, але підготуватися до того, що це станеться відразу після карантину варто. Коли всі компанії перейдуть у звичний свій режим, вони знову відкриють свої вакансії й у кандидата, який не буде довго думати, а розпочне пошук відразу, є можливість отримати дійсно хороше місце.

Плюс не забувайте, що мозок підприємців не припиняє думати про бізнес, навіть, у карантині, тому багато керівників компаній вийдуть з карантину з бізнес-планами, стратегіями та новими крутими вакансіями. Не пропустіть золотий час, коли вакансії вже будуть, а кандидати-конкуренти ще не будуть активно шукати роботу.

Що робити, якщо мотивації немає ні на що?

Один із кандидатів написав мені повідомлення в стилі "все пропало" і що він ніколи не знайде роботу. Особисто я ніколи ще не бачила професіонала, який любить свою роботу, бажає працювати і навіки лишається без роботи. Варіантів безліч. Просто видаліть з мислення рамки (з резюме теж видаліть всі рамки, бо нема нічого гіршого, ніж чорні рамки в резюме. Ну реально, резюме — це ж не некролог) і шукайте роботу.

От побачите, що поки карантин закінчиться, ви будете у кращому становищі, ніж більшість інших кандидатів, які чекають поки карантин закінчиться, щоб тільки потім почати шукати роботу.

Всім професіоналам я рекомендую шукати мотивацію у вакансіях. І взагалі, у будь-якій незрозумілій ситуації, шукайте вакансії. Читайте і розумійте скільки у світі людей і компаній вас чекають. Нехай після карантину, але чекають. Професіонали потрібні завжди.

Робіть це вже зараз.

Не важливо ви це будете робити самостійно чи з групою. Але робіть.

А тепер щодо групи. Я планувала зібрати нову групу для участі у Марафоні у серпні. Але зараз дуже багато кандидатів записуються на кар'єрні консультації, яким я відмовляю. Не тому, що не можу провести в онлайн режимі. А тому, що є краща альтернатива, яка є дешевшою і не менш ефективною, ніж індивідуальні кар'єрні консультації.

Тому, ті з вас, хто планував пройти Марафон у серпні чи планує консультацію, я раджу пройти програму Марафону, яку я вирішила запустити вже з понеділка 30 березня 2020 року. Судячи з усього у всіх нас буде час його пройти.

Плюс у мене буде час, щоб індивідуально з кожним учасником розібрати всі його складні моменти у кар'єрі та знати дієвий спосіб вирішення.

Детальніше про Марафон та реєстрацію є тут - https://www.shyshenko.com/events

Відгуки про Марафон: https://www.shyshenko.com/testimonials


Всім дякую та бажаю всім здоров'я!

Тренуємо співбесіди вдома або найдивніша моя стаття :)

Тренуємо співбесіди вдома або найдивніша моя стаття :)

5 причин не припиняти пошук роботи під час новорічних свят

5 причин не припиняти пошук роботи під час новорічних свят