Значення вакансій для професіонала

Значення вакансій для професіонала

Дуже багато пишу про те, що професіоналу варто працювати з вакансіями, навіть, якщо він не шукає роботу. Вакансії дають багато інформації про ринок праці та вимоги роботодавців. Як кар'єрний консультант я впевнена, що немає кращого методу пізнання ринку праці, своєї професійної сфери, своїх можливостей, ніж опубліковані вакансії.

Звісно, що під час навчальних курсів, як от Марафон чи на кар'єрних консультаціях, кандидати отримують індивідуальні поради та бачення консультанта щодо певних процесів на ринку праці.

Але давайте будемо відвертими, що жоден консультант не є спеціалістом у програмуванні, фінансах чи маркетингу. А тому його оцінка може мати похибки. Вже не кажучи про те, що жодна інша людина не дізнається замість вас, що вам самому більше подобається і до чого лежить душа.

Дуже добре, якщо у професіонала є можливість розробити план та стратегію пошук роботи з консультантом, але ще важливіше періодично виконувати декілька простих порад, які дозволять вам бути впевненим професіоналом та вміти знаходити роботу у будь-який потрібний час.

1) Привчіть себе читати хоча б 1 вакансію щодня. Без вихідних та свят. Уявіть, за рік ви прочитаєте 365 вакансій. Цього більше, ніж достатньо, щоб зробити цінні висновки про ринок праці та обговорити їх зі своїм консультантом чи ментором. Я знаю з практики, що консультації з кандидатами, які пройшли програму Марафону чи які хоча б періодично читають мої статті та вакансії роботодавці, проходять на зовсім іншому рівні. Професіонал замість того, щоб витрачати час на основи та починати все з початку, переходить до найскладніших завдань, через що отримує інший рівень співбесід та можливостей.

2) Привчіть себе переглядати велику кількість вакансій за короткий проміжок часу. Для професіонала будь-якої сфери та професії повинно бути нормальним переглянути 20-50 вакансій за раз і не знепритомніти від обсягу.

3) Перегляд вакансій навчить вас бачити найголовніше у тексті та розбиратися у вимогах роботодавців. Якщо людина є професіоналом у своїй справі, то вона повинна професійно розуміти й вимоги роботодавців до своєї ж професії. У мене були випадки, коли кандидат на співбесідах допомагав роботодавцю зрозуміти свою власну вакансію та найняти кращого із кандидатів саме для певних задач. Директор компанії, який проводить з вами співбесіду, може мати іншу спеціалізацію та не розбиратися у тонкощах посади, яку займаєте ви.

4) Станом на 1 січня в Україні було зареєстровано понад 1 мільйон юридичних осіб. Уявіть, скільки у всьому світі існує компаній. Є компанії, які всіляко рекламують себе, знімають фільми про роботу у них, є популярними брендами. Але є багато маловідомих компаній, про яких у кандидата мало шансів дізнатися, окрім вакансій. Ці компанії можуть мати кращі умови роботи, ніж у всесвітньо відомі корпорації, просто ви про це не знаєте, бо не читаєте вакансії.

5) Читання вакансій дає професіоналам впевненість, що його кар'єра розвивається нормально і що він у будь-який момент може знайти собі роботу. Тоді він не боїться своїх керівників, працює на совість, не боїться звільнення, вільно висловлює свою думку керівникам та власникам компанії, не йде на компроміси зі своїми потребами.

6) Читання вакансій дозволяє кандидату відстежити вимоги роботодавців та отримати необхідні знання до того, як потрібно буде влаштовуватися на нову роботу. Наприклад, кандидат бачить, що у потрібних йому вакансіях роботодавці вимагають наявність певних сертифікатів, то він здобуває ці сертифікати заздалегідь, а вони потім допомагають йому здобути роботу у потрібній компанії.

7) Читаючи вакансії, професіонал бачить, коли потрібно звільнитися зі старої роботи. Якщо кандидат працює на посаді,  де у його обов'язки входить замовляти піцу колегам, коли ті зголодніють, а у всіх інших вакансіях ця посада передбачає вирішення серйозних бізнес-задач та тісну роботу з командою не щодо питань піци, то він розуміє, що таку роботу варто змінити.

8) Вакансії дають професіоналам можливість побудувати свій кар'єрний шлях і розуміти які посади ви зможете займати через 3-5-10 років.

9) Вакансії дають вам термінологію, якої може не вистачити для проходження першої співбесіди. Вакансії дуже допомагають визначитися які професії освоювати та як здобути найпершу роботу.

10) Вакансії вас мотивують. Хтось починає вчити іноземні мови. Хтось починає краще розставляти особисті та робочі пріоритети. Хтось розуміє, що його робота та компанія найкраща та змінювати нічого й не потрібно.

Вакансії — це величезне джерело інформації. Яким на щастя мало хто користується, тож поки це не стало загальновідомим трендом, використовуйте їх, щоб вдосконалити свою кар'єру.

На Марафоні ми з учасниками будемо більше говорити про це та привчати себе щодня переглядати вакансії на різних сайтах, з різних сфер, з різних країн та компаній. Приєднуйтеся, ще декілька місць є.

Марафон ідеального кандидата - завдання

Марафон ідеального кандидата - завдання

Результати експерименту "Місяць без коментарів"

Результати експерименту "Місяць без коментарів"