Мистецтво вибору професії

Мистецтво вибору професії

Нещодавно допомагала складати резюме одній із кандидаток. Її десятирічна дочка підійшла і поцікавилася, що ми таке обговорюємо. Я сказала їй, що мама готує для себе професійне резюме і запропонувала скласти резюме і для неї.


Дівчинка спитала навіщо їй резюме. Я відповіла, що колись їй воно буде потрібне, щоб отримати роботу, а зараз їй потрібно знати свої власні навички. Вона задумалася, а потім сказала: "Ну добре, але тільки, якщо це допоможе мені отримати хорошу роботу. Погана мені не потрібна".


Ця маленька дівчинка мудріша за багатьох досвідчених дорослих. Навіть, не знаючи, що таке взагалі це резюме, вона вже орієнтується на хорошу роботу і впевнена, що це допоможе її отримати.


Багатьох своїх дорослих кандидатів мені інколи приходиться переконувати й вмовляти, що резюме їм потрібне не тільки для роботодавців і для пошуку роботи. Резюме потрібне самому кандидату. Для самого себе і для управління своєю кар'єрою.


Резюме — це структурована та наочна інформація, яка допомагає самому кандидату аналізувати та коригувати свій професійний шлях. При правильній роботі, резюме надає відповіді на найскладніші кар'єрні питання. А потім вже це резюме допомагає кандидату втілити рішення в життя. Наприклад, знайти відповідну роботу.


Найкращі рішення та зміна кар'єри моїх кандидатів відбулися завдяки правильній роботі з резюме.

Резюме для школяра та випускника школи

Кандидатка О. прийшла на кар'єрну консультацію. Все йшло нормально до моменту, коли вона з консультантом не дійшла до розділу, де треба було вказати досягнення на попередньому робочому місці. О. дуже старалася згадати, але це було настільки важко, що значна частина часу пішла саме на це. О. зізналася, що коли її на співбесідах про це питають, то їй хочеться провалитися крізь землю, їй психологічно незручно навіть про це говорити. У результаті консультації список досягнень ледь помістився на сторінку А4. Вони були, бо О. є чудовим спеціалістом. Але вона є одним із тих спеціалістів, які не оцінюють себе, а значить і не цінують. Її зарплата була вдвічі меншою за ринкову, вона виконувала роботу, яку давно переросла, її професійний ріст був сумнівним. А найгірше, що вона досі цього не розуміла та прийшла на консультацію з зовсім іншим запитом. Дивлячись на своє резюме вона ледь стримувала емоції та у результаті сказала: "Я й не думала, що я стільки всього знаю і що я такий хороший спеціаліст". Пізніше вона знайшла чудову роботу з зарплатою в два рази вищою за попередню та з колективом професіоналів, про який завжди мріяла. 


Якщо у вас є діти, то граючись, допоможіть їм скласти їхнє перше резюме. Воно ще не потрібне їм для співбесід чи отримання роботи. Але воно потрібне їм для того, щоб привчити себе бачити, оцінювати та аналізувати свої власні навички та досягнення.

Візьміть будь-який листок паперу чи електронний документ. Напишіть там ім'я дитини, її контакти, напишіть назви професій про які вона мріє. Напишіть, що саме дитина знає та вміє робити у її віці.

Наприклад: читати, писати, прибирати у будинку, випікати кекси, дбати про домашніх тварин, працювати нянею для менших дітей, керувати велосипедом, знати правила дорожнього руху, малювати й так далі. Поповнюйте цей список періодично та видаляйте зайве. Навчіть дитину бачити та оцінювати власні навички. Навчіть розповідати про них. Повірте, у світі, де вона буде дорослою, це дуже сильно знадобиться.


Напишіть де вона вчиться і які предмети вивчає. Що їй подобається більше, а що менше. Коли дитина буде робити щось у школі чи на позакласних заняттях, записуйте це у розділ Досягнення. Запишіть туди участь в олімпіадах, змаганнях, конкурсах. Запишіть, як вдалося перездати диктант з 5 на 10. Як вдалося домовитися зі складним, нервовим педагогом. Як вдалося донести свою ідею до однокласників та переконати їх у чомусь. Як вдалося організувати навчання вдома під час карантину. Пишіть всі досягнення і привчіть дітей їх бачити та формулювати це конкретними словами. У дорослому світі це також дуже потрібна річ. Навчіть свою дитину хвалити себе у письмовому вигляді.

До моменту, коли вона надішле резюме першому роботодавцю, цих речей там вже не буде, але навичка знати й записувати найголовніше — залишиться з людиною назавжди.


Не делегуйте це вчителям. На жаль, їхня задача сьогодні — це надати матеріал та перевірити, щоб учні його освоїли. У них немає задачі визначити навички дитини та розвивати їх.


Особисто я щотижня отримую від кандидатів листи про те, що їм подобаються мої статті та публікації. Люди захоплюються тим, як я пишу. І тільки нещодавно я згадала, що в школі теж писала. Кожен мій твір мав чітку структуру та нестандартні ідеї чи думки. Деякі твори, навіть, зачитували вголос перед усім класом. Але я не пам'ятаю, щоб хтось із вчителів мені сказав, що це моя навичка, яку дала мені природа, гени чи Бог, і яку я маю розвивати та використовувати у своєму житті й майбутній професії. Ніхто не звернув на це мою увагу і не підказав як ще можна це розвивати. Мій талант ріс, як нікому не потрібний бур'ян на узбіччі, який виявився цінним деревом, що дало свої плоди всупереч усьому. Навіть не уявляю, яким би був зараз цей талант, якби я дбала і розвивала його з самого дитинства.


Ваша дитина теж має свій індивідуальний набір природних даних. Кожен з нас має якусь схильність чи дар. Це те, що їй найкраще вдається і те, до чого у нас завжди лежатиме душа.


Але так складається, що всі ці навички ми з зусиллями повинні виборювати, щоб розвивати. У більшості випадків — це викликає спротив у батьків, вчителів та суспільства. А інколи й у самої дитини.


В ідеалі система освіти має працювати на те, щоб виявити природні здібності кожної людини та її власні бажання, а потім тільки допомогти їх розвинути спеціальними знаннями та методиками. А не переробляти всіх дітей під стандартну систему.


Поки наша система освіти така, яка є, то відповідальність за це лежить на самих дітях та батьках. І резюме — це одна із методик, які допоможуть організувати все та справитися з цією задачею у домашніх умовах.


Якщо відкривати й заповнювати резюме хоча б раз на пів року, то у вас з'явиться наочна картинка всього, що ви вмієте та прагнете. А шлях вибудується, як пазл.


Це не пізно робити у будь-якому віці й у будь-якій життєвій ситуації.



Як обрати професію


Зараз тисячі випускників будуть обирати собі професію. Вони будуть відкривати сайти навчальних закладів та читати маркетингові матеріали про різні професії та спеціалізації. Кожен ВНЗ бореться за те, щоб отримати найбільше державних та батьківських грошей. Їм потрібні студенти, щоб заповнити місця та отримати кошти.


Чи дбають ВНЗ про те, щоб студент обрав собі спеціалізацію відповідно до його бажання та здібностей? 

В Україні я таких точно не знаю. Пам'ятаю, коли я сама вступала у Національний Авіаційний Університет, то питала у викладачів, які приймали документи: "Після того, як я закінчу ваш факультет, то де я зможу працювати?". Мабуть, моя природа вже тоді була HR-ною :) Відповідь була розмитою, щось по типу: "Ну в авіакомпаніях чи в аеропортах". Те саме я питала й у викладачів, вже навчаючись. Ніхто нічого не міг відповісти. Через рік я знову пішла вчитися на перший курс і все почала спочатку, щоб опанувати іншу спеціалізацію, яка мені насправді подобалася і де було багато вакансій.


Рік. Я витратила цілий рік свого життя, щоб розібратися у тому, що мені дійсно потрібно й цікаво. Хоча в ідеалі під час вступної кампанії повинні були б допомогти представники ВНЗ та факультетів. Тобто, не варто сподіватися, що у приймальній комісії, як каже моя мама: "Та вони ж краще все знають. Так вони нам і підкажуть щось". Ні, на жаль, у ВНЗ нічого не знають, а якщо і знають, то не будуть витрачати час, щоб з цим розбиратися. Я пройшла тоді пекло, пересварилася з усіма, але добилася свого. Уявіть, відмінниця, яка платить кошти, вирішила залишити факультет. Уявіть реакцію моїх батьків. Але я вдячна собі, що наважилася на це і витратила лише один рік, а не десять.


Це те, з чого я власне починала — з вакансій. Інтуїтивно я з самого початку йшла правильним шляхом — шляхом вакансій. Але коли я вступала до університету, то ще не було зручних і доступних сайтів, де за лічені години можна зробити якісну аналітику по будь-якій професії. Сучасний же моніторинг вакансій займе у випускників та їхніх батьків якісь години. Але користі принесе, щоб зберегти роки життя і піти правильним шляхом з самого початку.


Якщо ви випускник, то почніть із резюме, де ви запишете свої навички, здібності та бажання.

Знову ж таки, в ідеалі, навчальні заклади повинні були б орієнтуватися на роботодавців, які б і були замовниками освітніх послуг. Роботодавці платять багато податків, які в тому числі йдуть на освіту і користуються результатами цієї освіти, то чому вони не повинні впливати на навчальні програми?


Але то все в ідеальному світі. А у нас освіта навчає чомусь одному, а роботодавцям по факту від своїх працівників потрібні якісь інші знання. В результаті після закінчення ВНЗ людині треба йти ще кудись навчатися або отримувати найменшу зарплату, щоб навчатися за кошт роботодавця.


Тому вакансії — це найкращий шлях, щоб визначитися й обрати професію. Вам підійде будь-який великий job сайт: robota.ua, work.ua, dou.ua, djinni.co, linkedin.com, indeed.com, career.gov.ua, розділи "Вакансії" на сайтах конкретних компаній і так далі.


Передивіться кожен розділ по професіях, у полі пошуку напишіть запит по назві. Передивіться від 50 і якнайбільше вакансій. Виписуйте цікаві для вас вимоги окремо у резюме чи в інший файл. Звертайте увагу на освіту та навички, які вимагають роботодавці у вакансіях.


Випишіть для себе окремо:

— Які знання і навички потрібні роботодавцям. Подаючи документи, ви зможете дізнатися чи будуть на цьому факультеті такі предмети.

— Як взагалі називається професія та які існують напрямки. Наприклад, маркетолог чи дизайнер може мати різні напрямки, які по-різному називаються.

— Яка кількість вакансій, по тій спеціалізації, яку ви обрали. Минулого року багато випускників подали документи на журналістику чи політологію. Але це напрямки, де найменше вакансій на ринку праці. Порівняйте кількість вакансій за різними напрямками. Вас дуже здивують ці цифри.

— І головне — дивіться на зарплату. Улюблену роботу можна дуже швидко зненавидіти, отримуючи щомісяця кошти, яких не вистачає на життя. Нехай рівень зарплати також буде орієнтиром для вас у виборі професії.



Методика вибору роботи


Колись один із моїх кандидатів отримав три job offer-и. Що зробиш, буває і така проблема. Щоб визначити куди саме йти працювати, я порадила записати всі ці три компанії у резюме. Тобто було три версії резюме, де було вписано кожне нове місце роботи. Там були назви компаній, назви посад і приблизні посадові обов'язки, про які дізнався кандидат на співбесідах. Ця методика дала кандидату повну картину і він відразу без сумнівів визначився куди йому йти працювати.


Цю методику я раджу застосовувати не тільки, коли пропозицій від роботодавців багато, але коли ще навіть не було співбесіди й немає самої вакансії.


В резюме можна записати свою нову професію, яку вчорашній школяр ще і не почав освоювати. Таким чином він може порівняти свої мрії з реальністю. Бо професія, яку ми обираємо може мати інше наповнення на робочому місці та перетворитися із мрії на жах. Нецікава рутина, якої може бути і 90%, може привести до того, що людині прийдеться змінювати професію і починати все з початку.


Отже, завжди тримайте під рукою власне резюме, щоб записати туди професію чи новий напрямок роботи. Ви матимете наочну можливість побачити чи маєте ви навички й здібності для цієї професії. 

Побачите себе у цій новій ролі. Та зможете скласти план, щоб цю мрію здійснити.


Вибір професії для професіоналів з досвідом


Ця тема широка, але пов'язана зі всім, що написано вище. Люди, які мають солідний стаж роботи, але хочуть освоїти нову професію чи перейти в іншу сферу, теж можуть використовувати методики, які вказані вище, для себе.


— Пам'ятайте, що резюме потрібно насамперед вам, а вже потім роботодавцю. Тримайте його у зручному вигляді та періодично працюйте з ним.

— Переглядайте вакансії з нової професії чи сфери. Орієнтуйтеся на свого замовника професійних послуг — на роботодавця.

— Записуйте в резюме не тільки нові здобути навички чи досягнення, але й майбутні ваші кар'єрні плани чи сподівання.


Дякую, що знайшли час почитати цю статтю. Сподіваюсь, що вона була цікавою та корисною. Це була невелика консультація, яка доступна абсолютно всім людям незалежно від професійного рівня чи сфери. Якщо у вас є питання, ви можете їх надсилати на адресу: yulia@shyshenko.com


Якщо ви маєте бажання та час, то запрошую вас попрацювати ще глибше з резюме та методиками, які допомагають професіоналам розвиватися та здобувати кар'єрні вершини, взявши участь в онлайн курсі: "Марафон ідеального кандидата".

Оголошення про пошук роботи у соціальних мережах

Оголошення про пошук роботи у соціальних мережах

Гендерна рівність веде до успіху

Гендерна рівність веде до успіху