РЕЗЮМЕ ДЛЯ ІНШОГО РИНКУ ПРАЦІ

РЕЗЮМЕ ДЛЯ ІНШОГО РИНКУ ПРАЦІ

Багато хто знає, що резюме та підготовка до співбесід мають певну локалізацію, тому кандидат, який переїхав до іншої країни у першу чергу шукає місцеві стандарти та секрети, які допоможуть йому не відрізнятися від місцевих спеціалістів.

Перше, що потрібно пам’ятати, що локалізація резюме потрібна не тільки кандидатам, які фізично переїхали в іншу країну. Це може знадобитися і професіоналам, які:

  • працюють напряму з України з іноземними замовниками, тобто їхнє резюме може напряму розглядатися рекрутером, який ніколи раніше не працював з українськими кандидатами

  • працюють в аутсорсингових компаніях, тобто сторона замовника може знаходитися в іншій країні, а оскільки вони часто проводять напряму співбесіди, то і резюме буде розглядатися ними

  • компаніям, які мають офіси в Україні, але за своєю внутрішньою політикою проводять співбесіди (на всі вакансії чи тільки за певними напрямками) рекрутери та наймаючі менеджери знаходяться у штаб-квартирі чи інших іноземних офісах

  • міжнародні неурядові організації, які так само наймають зі штаб-квартири або тимчасово надсилають в Україну групу працівників спеціально для пошуку локальних спеціалістів

Цей перелік не є вичерпним, але вже зрозуміло, що не обов’язково кудись фізично їхати з України, щоб ваше резюме розглядав спеціаліст, який ніколи в Україні не був і не знає нічого про наш локальний ринок праці.

Тут ви можете запитати чому не маючи жодної мети якось локалізувати власне резюме, наприклад, під ринок США, ви все ж отримали роботу у компанії, яка більшість свого робочого часу має справу з місцевими кандидатами. Чому перебуваючи в Україні не було думки щось локалізувати, а в іншій країні - є?

І що відрізняє ці дві версії резюме?

Звісно можна багато розповідати про локальні традиції різних ринків праці: додавати фото чи ні, робити резюме на одну сторінку чи на дві, переставляти розділи місцями, вказувати дати у певному форматі та багато іншого. Але врешті-решт розуміємо, що деталі, які визначають формат резюме, можуть не мати остаточного впливу на рішення роботодавця.

А що ж тоді має?

Відповідь на це питання буде досить індивідуальною та залежатиме від ряду факторів, наприклад, сфери діяльності чи рівня посади. У кожному конкретному випадку це варто обмірковувати чи обговорювати зі своїм ментором, консультантом чи колегами.

Правильна відповідь на це питання може допомогти вам відкрити найкращі можливості ринків праці всієї планети. Але шукати його можливо прийдеться й декілька років. Переважній більшості людей набагато простіше сфокусуватися на питаннях формату та дизайну резюме, ніж на справжній суті.

Можу сказати, що приділяти увагу варто кільком напрямкам:

  • організаційній інформації, тобто роботодавець повинен розуміти, що кандидата юридично можуть оформити на роботу

  • професійній інформації, яка має допомогти роботодавцю визначити чи підходить досвід, навички, освіта чи інше для роботи на їхній посаді

  • логічності та послідовності інформації, тобто роботодавцям повинен бути зрозумілий кар’єрний шлях кандидата, навички, термінологія, досягнення

  • глибина та вміння показати інформацію з різних сторін й масштабів

  • зрозумілість - іноземні роботодавці можуть не знати чим займається компанія, яка працює на іншому континенті. Так само з технологіями чи процесами, які можуть відрізнятися не те, що в різних країнах, а навіть в різних департаментах однієї компанії.

Під час написання резюме, профілю LinkedIn, мотиваційного листа чи підготовки до співбесіди, ставте собі багатоваріантні та глибинні питання. Знаходьте у першу чергу інформацію, яка насправді допоможе людям різних країн та світоглядів чітко розуміти ваш професіоналізм. А після можна доповнити все локальними порадами.

Бажаю вам успішного працевлаштування!

КОЛЕКЦІЯ КЛАСНИХ ПРОФІЛІВ LINKEDIN

КОЛЕКЦІЯ КЛАСНИХ ПРОФІЛІВ LINKEDIN

ЗМІНА ПРОФЕСІЇ

ЗМІНА ПРОФЕСІЇ