Oversharing на співбесідах

Oversharing на співбесідах

Кандидатам надзвичайно рідко відмовляють через причину "oversharing", бо зазвичай цей термін стосується особистої інформації. Проте й на співбесідах трапляється подібне через хвилювання, відсутність підготовки та розуміння вимог роботодавців.

Тут ми говоримо не про конфіденційну та чутливу бізнес-інформацію, а більше про несфокусованість та довгий монолог з інформацією, яка не допомагає роботодавцю визначити чи має кандидат відповідні навички та кваліфікацію для вакансії. Адже кожній людині не вистачить і тижня, щоб розповісти про весь свій досвід чи знання. Тому для співбесіди тривалістю приблизно 1 годину приходиться обирати найголовніше та найвідповідніше. Кандидат, який рідко буває на співбесідах, не тільки може неправильно визначити фокус уваги, але й мати бажання просто поговорити про все на світі, що не принесе користі жодній зі сторін.

Плюс ще є особиста та загальна інформація, наприклад, про сім'ю, позаробочі інтереси, місце проживання чи робочий графік, причини зміни роботи тощо. Тут досить легко сказати те, що не має до працевлаштування стосунку.

Наприклад: нормально, якщо кандидат, який переїздить в іншу країну і якому роботодавець має допомогти з візою, розповість про свою родину. Але якщо переїзд не планується і роботодавець не матиме ніяких справ з сім’єю кандидата, то можливо ця інформація не буде пріоритетною.

Задача роботодавця (оскільки саме роботодавець повинен мати у штаті професіоналів, які знають як правильно проводити співбесіди) зупинити вчасно кандидата, сформулювати питання інакше чи попросити уточнити. Роботодавець може сказати навіщо та яка саме інформація йому потрібна.

Саме тому багато відомих компаній надсилають кандидатам підготовчі матеріали, пропонують використовувати певні формули чи структури для відповідей. Таким чином кандидати знаходяться в однакових умовах та якість співбесід підвищується.

Незалежно від дій роботодавця, кандидату краще самостійно підготуватися перед співбесідою, щоб зрозуміти яку з усієї інформації про свій досвід та роботу, варто розповідати саме цьому роботодавцю.

Не забувайте, що у кожної компанії свої задачі, проблеми, виклики, плани. Тому перед співбесідою поєднайте свої здібності з потребами роботодавця та оберіть дійсно сфокусовану інформацію.

Бажаю вам успішних співбесід!

РУТИНА ПІД ЧАС ПОШУКУ РОБОТИ

РУТИНА ПІД ЧАС ПОШУКУ РОБОТИ

Інші можливості під час співбесіди

Інші можливості під час співбесіди