РУТИНА ПІД ЧАС ПОШУКУ РОБОТИ

РУТИНА ПІД ЧАС ПОШУКУ РОБОТИ

Основний секрет вдалого пошуку роботи - стабільність та постійність. Кандидат, який переглядає вакансії та надсилає резюме час від часу, знайде швидко роботу переважно у разі великого дефіциту кандидатів на ринку та великої кількості вакансій.

На жаль, зараз якраз період, коли вакансій різко зменшилося в рази, тому й пошук має бути ще стабільнішим, а ритуали щоденними.

Тут не йде мова про щось неймовірно складне, але й це не роблять більшість кандидатів. Ці невеликі, але щоденні кроки допоможуть вам бути сфокусованими, конкурентними серед інших кандидатів та впевненими у своїх силах.

Якщо ж для вашої спеціалізації вакансій на ринку багато чи ви будете читати цю статтю в інший час, то ці кроки допоможуть покращити пошук. Серед тисяч варіантів та вакансій ви просто знайдете кращу роботу з кращими умовами.

Резюме

Коли ви шукаєте роботу, рекомендую починати зі щоденного читання власного резюме. Ця корисна вправа допоможе вам залишатися сфокусованими. Ви будете краще розуміти що шукаєте у вакансіях.

Щоразу старайтеся вносити нове чи змінювати щось у резюме. Таким чином резюме щодня ставатиме кращим і кращим. Дуже неправильний підхід, коли людина використовує ту саму версію резюме, з якою шукала роботу декілька років тому. Якщо вам хтось допомагав складати резюме (навіть професійний консультант), то все одно ви знаєте яким чином краще підібрати та скомбінувати слова, щоб описати ваші навички, обов’язки чи досягнення.

Буває, що одне вдале слово змінює думку того, хто читає це резюме. Знайти це слово та щось описати може бути важкою задачею не з точки зору лексики, а з точки зору пам’яті. Адже людина, яка працює роками та не занотовує нічого зі своєї роботи, втрачає неймовірну кількість цінної інформації про свій досвід та навички, на відтворення якої знадобиться кожен ваш день під час пошуку роботи.

Вакансії

Пишу постійно, що пошук вакансій та надсилання резюме - це щоденна робота. Навіть 20-30 хвилин на день принесуть вам більше результату, ніж відгукнутися на сотню вакансій один раз на місяць.

Звісно всі ми люди й бувають випадки, коли дійсно немає можливості попрацювати з вакансіями (відрядження, відпустка, лікарняний, терміновий проект чи важливі особисті справи). Але тут запитайте себе чи ви дійсно не можете, чи знаходите постійно інші задачі тільки щоб не було часу на перегляд вакансій. Перегляд вакансій досить складна та нецікава справа, тому наші звички будуть робити усе, щоб витратити 20 хвилин зайвого часу на щось цікавіше.

Співбесіди

Готуйтеся до співбесід не тоді, коли вже є запрошення, а починаючи з першого дня пошуку роботи. Якщо ви шукаєте роботу 1 місяць, то працюючи щодня з 1 питанням, ви підготуєте відповіді на 30 питань. Це буде дуже суттєвою підготовкою. Списки питань є на багатьох ресурсах. Ви можете самостійно формулювати приклади орієнтовних питань відкривши, наприклад, власне резюме.

Список питань до роботодавця

Пишіть щодня одне питання, яке вас хвилює чи може бути корисним на співбесіді. Розділіть їх на категорії, сформуйте потенційні відповіді. Деякі роботодавці уважно спостерігають за питаннями кандидатів, щоб зрозуміти мотивацію та зацікавленість у роботі. Звісно ніхто не відмовляє кандидату тільки через відсутність питань чи через не таке питання. Але на складному ринку, коли конкуренція між кандидатами висока, роботодавець може використовувати це як додатковий аргумент, щоб найняти саме цього кандидата. Та й ви краще розумітимете свої потреби та вимоги до майбутнього роботодавця.

Аналітика чи щоденні записи

Вести записи корисно у всіх складних життєвих ситуаціях, а під час пошуку роботи - особливо, бо ж ви можете наче зі сторони керувати процесом. Краще розуміти куди рухатися, що відбувається, аналізувати ситуацію та власні реакції. Не потрібно витрачати багато часу, але базову інформацію занотовувати варто, щоб вчасно реагувати на події та коригувати процес. Оберіть для цього будь-який зручний вам формат та інструменти.

Записуйте яку роботу шукаєте, питання зі співбесід, важливі думки, сумніви, інформацію про ринок праці.

Зустріч з ментором чи консультантом

Щодня зустрічатися зі своїм консультантом чи ментором можливо і не потрібно, але ви можете домовитися про короткі зустрічі чи листування з постійною періодичністю. Таким чином ви будете не самотні у пошуку роботи, матимете змогу отримати думку зі сторони, отримаєте актуальну інформацію про ринок праці. Разом ви можете перевірити також резюме, опрацювати цікаві для вас вакансії, потренувати складні питання для співбесід. Інколи роль консультанта чи ментора може виконати й ваша близька людина, колега чи друг. Головне, щоб ця робота була періодичною.

LinkedIn

Спеціально написала LinkedIn останнім у списку, адже дуже часто кандидат замість роботи з резюме та пошуку вакансій, фокусується на другорядних діях в LinkedIn. Другорядні дії під час пошуку - це те, що наче стосується пошуку роботи, але не приносить швидких результатів. Наприклад, розвиток особистого бренду, нетворкінг, налагодження контакту з певними роботодавцями, пошук вакансій у стрічці новин і тд.

LinkedIn як і будь-яка соціальна мережа робить усе, щоб ви якомога більше часу проводили у системі. Але це не завжди гарантує швидке працевлаштування. Тому є ілюзія, що кандидат наче займається пошуком роботи, а насправді витрачається цінний час. Також незнання алгоритмів роботи системи інколи створює хибну впевненість, що робиться все можливе для пошуку роботи.

Тому напишіть для себе які саме функції системи дійсно варто використовувати у вашій ситуації під час пошуку. Напишіть список дій у LinkedIn та виконуйте їх тільки після того, як впевнитеся, що виконані першочергові дії.

Бажаю успішного працевлаштування!

ПРО ЛИСТИ-ВІДМОВИ

ПРО ЛИСТИ-ВІДМОВИ

Oversharing на співбесідах

Oversharing на співбесідах