Зміна посад у компанії - що написати в резюме

Зміна посад у компанії - що написати в резюме

Дуже радію, коли бачу, що спеціаліст змінював посади у своїй компанії. Роботодавець, який отримує таке резюме кандидата, може зробити деякі висновки про його кар’єрний шлях. Ці висновки можуть допомогти чи завадити кандидату отримати запрошення на співбесіду.

Хто давно читає мої статті знає про моє попередження: роботодавці перевіряють резюме та роблять висновки не заради того, щоб якось образити конкретного кандидата. Вони в першу чергу турбуються про свій бізнес, тому оцінюють ризики того, що кандидат може не справитися з певною роботою чи звільнитися дуже швидко. Наймати співробітників завжди дуже довго та дорого, тому вони й стараються уникати помилок та отримати якомога більше гарантій та підтверджень, що спеціаліст з ними надовго. Тому наша задача розібратися, що саме потенційно може насторожити роботодавця та передбачливо оминути ці ризики в резюме.

Сьогодні ми розберемо найпоширеніші ситуації та алгоритми написання в резюме.

Спеціаліст прийшов на роботу в компанію на рівень посади Junior. його підвищували. Тому вже через декілька років він став Senior.

Є кандидати, які описують кожне місце роботи та кожну посаду окремо. Ми знаємо, що професійний рівень рекрутерів, до яких резюме потрапляє у першу чергу, буває різним. Тому є випадки, коли рекрутер не зрозумів, що то була одна компанія, подумав, що кандидат часто змінює роботу і тому може не запросити кандидата на співбесіду.

Можна записати це місце роботи та об’єднати однією датою, а в описі обов’язків написати текстом, що ви прийшли у компанію на посаду Junior, добре працювали та постійно отримували підвищення. Якщо ж ви вирішили записати кожну посаду окремо, наприклад, якщо функціональні обов’язки дуже сильно відрізнялися чи це були різні посади, то запишіть біля кожної посади назву компанії. Нехай назва компанії дублюється, але ви точно будете впевнені, що її правильно зрозуміють. (Далі приклад структури, але її краще подивитися на комп’ютері, бо з мобільного можуть відобразитися неправильні відступи)

Вер2016 - до тепер Компанія: Яблучко. Посада: Senior DevOps

1) Виконував обов’язки DevOps. Робив ось це, ось це

2) Використовував ось ці інструменти

3) Прийшов у компанію на рівень Junior, через пів року

отримав підвищення

Або так

Січ2018 - до тепер Компанія: Яблучко. Посада: Senior DevOps

Бер2017 - Січ2018 Компанія: Яблучко. Посада: Middle DevOps

Вер 2016 - Бер2017 Компанія: Яблучко. Посада: Junior DevOps

Якщо ви бажаєте отримати посаду вже Senior рівня, то опис обов’язків можна записати тільки біля релевантної посади. Щоб не займати місце в резюме та не фокусувати увагу майбутнього роботодавця на посадах, які були давно й на рівень яких ви вже не претендуєте.

Спеціаліст працював у компанії на одній посаді, але його постійно переводили в інші департаменти

Така ситуація дуже часто буває у великих міжнародних компаніях та в компаніях, які мають різні відділи розробки, маркетингу, продажу чи сервісу для різної категорії товарів чи продуктів. Наприклад, маркетинг менеджер працював з продуктом на ринок Америки. Потім його перевели в інший відділ працювати на ринок Азії. Потім його перевели працювати на ринок України. Потім він звільнився, бо з міжнародного ринку мало хто хоче переходити на локальний. Але це вже історія для іншої статті.

У резюме ці переходи детально описувати не потрібно. Зазвичай вказується один запис про роботу з назвою посади. А вже в описі обов’язків зазначити з якими продуктами, товарами чи країнами спеціаліст працював.

Багато кандидатів думають, що опис обов’язків взагалі не потрібен у резюме чи профілі LinkedIn, але в різних бізнесах та компаніях одну і ту саму роль можуть розуміти по-різному. Спеціалісти можуть мати одну назву посади, але різний функціонал та обов’язки. Тому зараз все ж доцільно написати хоча б 3-6 пунктів з описом того, що саме робив спеціаліст на своєму робочому місці. З ким він співпрацював. Якими професійними інструментами користувався, щоб виконати роботу. Що вдалося зробити та виконати. Як впливає його робота на бізнес роботодавця, на клієнтів чи партнерів. І так далі.

Спеціаліст працював у компанії. Потім з якоїсь причини була перерва в роботі. Наприклад, коротка декретна відпустка, творча відпустка, звільнення з поверненням.

Це теж можна записати однією датою без перерви. Вашого нового роботодавця буде цікавити кваліфікація та досвід, а не хронологія подій, особливо, якщо вони були давно й не тривали роками. Про перерву в роботі можна буде сказати усно вже на співбесіді. На етапі розгляду резюме, ця інформація не є критичною та не повинна впливати на рішення роботодавця запросити кандидата на співбесіду.

Спеціаліст працював у компанії. Потім перейшов на роботу в іншу компанію. Потім повернувся на попередню.

Тут краще записати все різними датами. Бо в ході таких змін могли змінитися функціональні обов’язки та назви посади. Тому новому роботодавцю, щоб краще оцінити професійний рівень співробітника, краще бачити всю картину.

Спеціаліст змінив професію всередині компанії

Обидві професії краще записати. Але знову ж пишіть поруч назву компанії. Опис обов’язків детальніше варто написати біля тієї посади, у якій плануєте розвиватися. Нерелевантні посади можна записати тільки з датою та назвою самої посади. Детальний опис того, що робив спеціаліст, можна не писати, щоб не фокусувати увагу роботодавця на нерелевантних обов’язках.

Готуючись до співбесід підготуйте відповідь на питання про цей перехід на випадок, якщо новий роботодавець цим поцікавиться. Більшість роботодавців цікавляться причинами та мотивацією зміни. А ще як кандидат діяв та як освоював новий напрямок. Бо такі переходи дійсно складні, вони показують переваги кандидата та його навички протидіяти труднощам. А ще показують високий рівень вашого роботодавця, бо вам не прийшлося змінювати компанію, щоб змінити професію.

Роботодавців, які дійсно дозволяють своїм співробітниками отримувати підвищення, переходити в інші відділи, змінювати професії та освоювати нові напрямки, - дуже мало. Тому ці записи в резюме будуть нагадувати вам, що ви працювали з хорошими людьми.

Ваша індивідуальна історія може відрізнятися від моїх прикладів. Але впевнена, що ця інформація теж допоможе вам оцінити власну кар’єрну ситуацію та найкраще написати про це у своєму резюме.

Рекомендую вносити зміни у резюме не тоді, коли ви шукаєте нову роботу, а коли ці зміни сталися. Вам це дозволить мати письмову інформацію, яку можна буде проаналізувати та зберегти. Ще ви зможете вчасно обговорити зі своїм кар’єрним консультантом варіант запису цих змін в резюме, щоб вони найкраще представляли ваш професіоналізм.

Фото в LinkedIn. Відеозв'язок на співбесідах

Фото в LinkedIn. Відеозв'язок на співбесідах

Дружба на роботі

Дружба на роботі