Що почитати кандидатам та рекрутерам у період карантину?

Що почитати кандидатам та рекрутерам у період карантину?

Книги й матеріали, що можу порадити для HR-спеціалістів та кандидатів, які хочуть краще підготуватися до співбесід. Книг і матеріалів багато, тому не буду особливо писати якісь конкретні, нехай кожен обере щось за своїм бажанням та бюджетом.


1. Звісно на кожному HR столі повинен бути КЗпП та внутрішні документи компанії. Навіть, якщо співробітник просто проводить співбесіди. Завжди переконуйте себе, що ви допомагаєте кандидату реалізувати його право на працю. Також внутрішні документи та процедури компанії варто інколи перечитувати.


2. Якщо ви кандидат, то перечитайте своє резюме. Це найкорисніша вправа перед співбесідою та й просто у звичайному житті.


3. Якщо захоплюєтеся психологією, то поведінкова підходить найкраще. Є досить цікаві й сучасні книги, які можна прочитати за 2 дні та отримати масу практичної інформації.


4. Наука Логіка корисна для людей багатьох професій. Але особливо корисна вона для рекрутерів та HR-ів. Можливо з її допомогою у вакансіях перестануть писати "потрібен кандидат віком до 30 років з досвідом роботи 20 років".


5. Вивчайте правила та структури ділового листування. Це потрібно і для рекрутерів, і для кандидатів. На українському ринку праці люди не вміють спілкуватися. От зовсім не вміють. Зустріти вдало написаний лист є великою удачею. І тут не питання в тому, що комусь нецікаво читати чи зачіпається чийсь естетичний смак. Зовсім ні, просто чітка комунікація і правильно написані листи допомагають всім учасникам краще зрозуміти один одного і дійти до спільної мети.


6. Вивчайте мистецтво спілкування. Small talk, правильні ділові компліменти, фокус уваги при розмові — це те, що наші спеціалісти різного рівня вважають непотрібним і тому практично не вміють цього робити. Однією із моїх книг, яку я зараз читаю, є книга "The Art of Focused Conversation". 


7. Читайте книги й статті з ділового етикету. Особливо це потрібно рекрутерам, які щодня проводять співбесіди, але постійно роблять одні й ті ж помилки.


8. Після того, як рекрутер навчиться спілкуватися, можна переходити і до професійної літератури. Я рекомендую знайти і підписатися на різні міжнародні HR сайти. Знайдіть ті, які подобаються саме вам, підпишіться на 2-3 розсилки статей і читайте їх кожного тижня. Це буде ефективніше, ніж купувати дорогі книги й читати їх раз у пів року. Рекрутеру завжди потрібна свіжа інформація, а не та, яка була актуальною за рік до того, як книгу написали, видали та переклали.


9. Ще рекомендую читати вакансії. Все, що кандидату чи рекрутеру потрібно знати про ринок праці — все є у вакансіях. Читайте вакансії найкращих компаній світу, читайте різними мовами, читайте кожного тижня.


10. Я не прихильниця тотального коучингу та ідеї, що коучингові техніки вирішують всі проблеми. Але розуміти певні принципи роботи з питаннями важливо. Візьміть для себе пару книг чи відвідайте тренінги. Можна не отримувати сертифікати чи не йти працювати коучем, але корисну інформацію можна взяти для своєї роботи.


І головне — як читати професійну чи іншу літературу?

Важливо не прочитати 100 книжок за місяць і відзвітуватися про це у соціальних мережах. Важливо взяти звідти користь. Якщо вже і витрачати час на щось, то так, щоб отримати від цього максимум.


Якщо хоч трохи можете читати англійською, то беріть книги англійською. І мову вивчите і якісну термінологію освоїте.


Читайте повільно. Коли я пройшла курс скорочитання, то зрозуміла наскільки важливо насолоджуватися повільним читанням. Дуже важливо максимально побачити й зрозуміти про що писав автор. Художники у своїх картинах працюють над кожним міліметром, над кожною деталлю, яка має значення. У галереї ж ми часто не маємо часу чи достатньої уваги, щоб це все побачити, тому кожного разу дивлячись на картину, ми бачимо в ній щось нове. Так само з книгами чи статтями — автор додає важливі відтінки й деталі, які читачі часто не бачать і пропускають.


Вчіться придумувати ідеї. Особисто я не читаю дуже багато книжок, бо на кожну із них у моїй голові виникають сотні ідей, на реалізацію яких не вистачає часу чи ресурсів. Тому приходиться лімітувати кількість книг :) Це просто звичка, нічого надзвичайного у цьому немає. Це може освоїти будь-яка людина. Тому, читаючи щось подумайте, як би ви могли реалізувати це в межах своєї професії, бізнесу чи життя.


Бажаю вам приємного та корисного читання!

Як розпізнати хорошого роботодавця

Як розпізнати хорошого роботодавця

Співбесіди по скайпу — додаткове завдання Марафону

Співбесіди по скайпу — додаткове завдання Марафону