ПРО ЛИСТИ-ВІДМОВИ

ПРО ЛИСТИ-ВІДМОВИ

Кандидат, який отримує лист-відмову, насправді не знає через що йому відмовити. Кожна компанія має свою систему в якій зберігається надіслане резюме. Ми можемо її уявити у вигляді умовної "електронної скриньки", куди надходить ваша заявка. Вона має різний інтерфейс та функціонал, але суть для кандидата залишається однаковою.

Ваше резюме надійшло у цю "скриньку" і знаходиться в умовному статусі "непрочитане". Рекрутер повинен його прочитати та зробити якусь дію. Бувають різні випадки і ваше резюме може там залишатися роками без жодної відповіді й без зміни статусу. Таке буває дуже часто - що резюме навіть ніхто не прочитав.

Але дуже багато хороших компаній мають мету та задачу під назвою candidate experience. Це означає, що компанія дбає про те, щоб у кандидатів залишалося про компанію гарне враження. Щоб ви багато разів надсилали їм своє резюме. Щоб ви рекомендували цього роботодавця друзям та колегами. Це має мету спростити, пришвидшити й здешевити найм персоналу для компанії. У багатьох компаніях ця програма дуже слабенька, бо всередині компанії HR-и рідко бачать та розуміють справжній шлях кандидата, який шукає роботу та подається саме до них.

Базовим та найпростішим кроком до впровадження candidate experience є - надіслати кандидату лист-відмову, якщо його заявка розглянута і запрошення на співбесіду не відбулося. Деякі компанії, на жаль, думають, що це весь candidate experience, який вони можуть організувати та запропонувати. Хоча й за це дякуємо.

Дуже багато рекрутерів не писали цей лист та не мають уявлення що там взагалі написано. Тому, якщо ви рекрутер, то у новій компанії поцікавтеся та попросіть текст відмови, щоб ви хоча б знали, що надсилаєте своїм кандидатам.

Щоб перемістити заявку кандидата з "непрочитаних", рекрутер повинен вивчити резюме та додаткову інформацію з заповненої кандидатом короткої анкети, визначити причину відмови, обрати цю відмову зі списку стандартних відмов, натиснути певну кнопку чи заповнити рядок.

Після цього кандидату надсилається автоматично сформований лист, який містить його ім'я чи інші дані (наприклад, назву посади). Через це дуже часто кандидат думає, що цей текст написаний саме для нього.

А тепер найцікавіше.

У багатьох компаніях candidate experience настільки базовий, що вони не можуть зробити більше одного варіанта листа з однаковим загальним текстом, у який автоматично додається системою ім’я чи щось інше. Зазвичай це щось у стилі "дякуємо, що подалися, але ми вирішили, що ви поки що не підходите на цю вакансію, але подавайтеся ще колись )".

Це означає, що всі кандидати, які подали своє резюме на цю посаду (а інколи і на всі посади у компанії), отримають ідентичний лист-відмову, незалежно від причини відмови.

Якщо компанія вирішила не наймати нікого і скасувала роль, то всі кандидати, які надіслали резюме, отримають один і той же лист. Якщо кандидату потрібна віза для роботи у певній країні, а компанія не готова за це платити й чекати, то кандидат у більшості випадків не отримає лист "вибачте, але відмовляємо вам через візу". Якщо компанія відкрила цю вакансію тільки для внутрішніх кандидатів (технічно вона може бути опублікованою навіть на зовнішніх ресурсах), то ця причина у листі скоріше за все не буде вказана.

Але наш мозок влаштований таким чином, що за відсутності вичерпної інформації, ми можемо додумувати її самі. У процесі пошуку роботи межі додумування залежать від ситуації кандидата, його впевненості, рівня стресу, кількості таких відмов, й іншого, що не дуже стосується реальної причини відмови.

Тому я написала, що роботодавці слабенько розуміють шлях кандидата, бо ж не розуміють, що подібним підходом розмножують невпевненість та підвищують рівен стресу кандидатів.

Кандидат отримує такий лист і починає думати, що він недостатньо хороший спеціаліст, що на ринку дуже багато кандидатів і він там зайвий, що він ніколи не знайде роботу, що варто залишити цю професію взагалі, що він не вартий нічого, що у такому віці ніхто на роботу не візьме, що не зможе забезпечити сім’ю і все інше.

Якби роботодавці чули всі ці сумніви, думаю, що стиль листів та комунікації з кандидатами змінилися б.

Для кандидата це означає, що подібні листи не повинні бути причиною демотивації, припинення пошуку роботи чи паніки. Але ви можете використовувати їх з користю:

1) Перевірити зайвий раз чи все ок з резюме і чи є там потрібна роботодавцю інформація про досвід, навички, освіту чи організаційні дані (наприклад, як в історії про візу). Частіше працювати з резюме та виконувати корисну рутину під час пошуку роботи, як у цій статті - www.shyshenko.com/blog/routine-for-employment

2) Не припиняти шукати вакансії та надсилати резюме.

3) Не згортати пошук роботи, а навпаки посилювати його і знаходити нові та нові можливості на ринку праці.

4) Подаватися у цю ж компанію за наявності інших вакансій, які вам підходять.

5) Завжди вірити у себе і знати, що у компаніях є багато прихованих процесів, які є суто технічними і не стосуються кандидата особисто.

Нехай вам приходять листи тільки з запрошеннями на співбесіди!

Чи записувати волонтерство у резюме та профілі?

Чи записувати волонтерство у резюме та профілі?

РУТИНА ПІД ЧАС ПОШУКУ РОБОТИ

РУТИНА ПІД ЧАС ПОШУКУ РОБОТИ