Коли з кар'єрою пощастило

Коли з кар'єрою пощастило

Нещодавно один кандидат написав мені повідомлення: “Ви писали, що у вересні легше знайти роботу. Я вже три тижні вересня шукаю і не можу знайти. Що зі мною не так? “. Я ще раз перевірила резюме, його профайл в LinkedIn, перевірила чи на правильних сайтах він розмістив резюме і чи є взагалі відповідні вакансії на ринку праці. Все здавалося в нормі і у кандидата не повинно було бути ніяких проблем з новою роботою. Але все ж таки кандидат вже в сумі декілька місяців шукав роботу і вересень у цьому поки що не допоміг.

Мої друзі часто питають чи переживаю я, коли кандидат довго не може знайти роботу? Бо це ж людина, яка не працює, у неї може бути сім’я на забезпеченні й інші потреби. І я згадую декілька історій, після яких стає зрозуміло, що невдача — це інколи шлях до кращої кар’єри та життя. Зазвичай я роблю свою роботу і рідко переживаю, коли якась справа не виходить, як задумувалось. Бо кар’єра — це частина долі людини, а у долі завжди є свої плани. І інколи ці плани кращі за наші.

Історія №1

Кандидатка М. довго шукала роботу у своєму місті. Але коли пошуки затягнулися на пів року, вона вирішила звернутися до кар’єрного консультанта. На зустріч вона прийшла спокійна, але напруження все ж відчувалося, бо робота була вже потрібна. Не завтра, а вже сьогодні. Ми пройшли всю програму підготовки, але швидкого дива не трапилося. Лише через три тижні вона отримала одне єдине запрошення на співбесіду. Вакансія хороша, компанія теж, але в іншому місті. Рішення про переїзд до іншого міста видалося дуже складним. Але іншого вибору просто не було. Там вона зустріла чоловіка, вийшла заміж і народила двійню. Зараз вона щаслива і дуже рада, що не знайшла роботу у своєму місті.

Історія №2

Кандидат Р. шукав роботу п’ять місяців. Через напружену ситуацію у колективі він не міг залишитися працювати у своїй компанії. Тому він прийняв рішення працювати, але паралельно шукати нову роботу. Ось тільки пошук тривав довше, ніж він планував. На консультації він так і сказав: “Я хороший спеціаліст. Невже нікому не потрібні такі як я?“. Дійсно, навіть для мене було дивно чому спеціаліст цієї професії не може так довго знайти собі роботу. Через деякий час його компанією почав керували інший президент. Кадрова політика змінилася, багато непрофесійних колег звільнили, змінилася стратегія компанії і покращилися бізнес-процеси. А сам кандидат Р. отримав підвищення. Він зміг отримати посаду про яку давно мріяв, здійснює важливу роботу, його досягнення оцінюються керівництвом компанії. Плюс він отримав можливість подорожувати до офісів компанії в інших країнах, корпоративний автомобіль і ще декілька цінних додаткових благ. Зараз радий, що нову роботу знайти не вдалося.

Історія №3

Кандидатка З. працювала, але шукала нову роботу, пройшла десятки співбесід, різні тренінги і консультації, але все ж ідеальної роботи не було. То зарплата низька, то офіс далеко. Це було довго і виснажливо, але пошуки вона не припиняла. Через два місяці в інший відділ компанії прийшов на роботу її майбутній чоловік. Вона з жахом думає, що вони б могли не зустрітися, якби вона раніше знайшла нову роботу і звільнилася до того, як він прийшов туди працювати.

Історія №4

Кандидат С. прийшов на консультацію підготуватися до співбесіди в компанію, куди він вже декілька років мріяв потрапити. Часу до співбесіди було мало, тому готуватися прийшлося довгими годинами. Кандидат дуже старався і видно було, що він готовий зробити усе, щоб потрапити на роботу саме в цю компанію. Я теж розуміла, що новий шанс буде не скоро. Але компанія прийняла на роботу іншого кандидата. Сказати, що кандидат С. був засмучений — це нічого не сказати. Він дуже переживав. А ще через два місяці ця компанія збанкрутіла і закрилась. Якби прийняли не іншого кандидата, а його, кандидату прийшлося б шукати нову роботу. Він радий, що нікуди не пішов зі своєї компанії. І я впевнена, що його вдалий шанс ще прийде, бо він до нього точно готовий.

Історія №5

Кандидатка В. довго не могла знайти роботу. Пізніше вона отримала запрошення на навчання в Німеччині і була дуже рада, що не прийшлося звільнятися з роботи і пояснювати все керівництву. Пізніше вона розповіла мені, що скоріше за все, якби робота була, то від навчання вона б відмовилась. Зараз вона вже опанувала нову професію, знайшла роботу в Німеччині і успішно працює. Цю роботу вона знайшла рекордно швидко.

За кожною невдачею завжди буде успіх. Покладатися тільки на сприятливу життєву ситуацію звісно ж не варто. Варто працювати і старатися робити будь-яку роботу добре. Але і при невдачах варто не забувати, що це може бути шлях і до щастя.

Чи потрібне кандидату відеорезюме?

Чи потрібне кандидату відеорезюме?

Що допоможе кандидату зробити резюме  якіснішим?

Що допоможе кандидату зробити резюме якіснішим?