Що допоможе кандидату зробити резюме  якіснішим?

Що допоможе кандидату зробити резюме якіснішим?

Найбільше я радію, коли батьки приводять своїх дітей-випускників на кар’єрні консультації. Моя думка: що раніше в людини з’являється резюме, то більший вибір вакансій і можливостей у неї пізніше буде. Стаття буде корисною для кандидатів, які шукають першу роботу або для досвідчених кандидатів, які бажають удосконалити своє резюме.

Резюме — це можливість сказати майбутньому роботодавцю про те яку роботу на їхньому підприємстві може виконувати кандидат. Тому кілька підказок, які допоможуть сказати про це роботодавцю.

1. Вчіться працювати з програмами, які допомагають створювати документи (MS Word, Google Docs, PDF тощо). Дуже багато кандидатів втрачають можливість потрапити до бажаної компанії, тому що не вміють фізично оформити текстовий документ-резюме. Це не значить, що роботодавець окремо і спеціально оцінює якість самого документу. Але якщо 9 із 10 кандидатів із приблизно однаковими навичками, досвідом, освітою, подаються на вакансію й мають якісне оформлення тексту, то роботодавець може обрати когось із них, а не того одного кандидата, який полінувався вирівняти шрифти, видалити зайве або зробити структуру зрозумілою. Буває, що в кандидата немає можливості надрукувати текст і це не має стати проблемою. Можна написати від руки й віднести до офісу роботодавця. Але знову ж таки, навіть рукописний текст має бути якісним і зрозумілим.

2. Вивчайте термінологію сфери. Це особливо стосується кандидатів, які шукають свою першу роботу або кандидатів, які змінюють сферу. Пам’ятаєте, у школі на уроках іноземних мов ми робили зошити-словники. Нас спеціально змушували виписувати слова в стовпчик і писати що вони значать. От я дуже рекомендую робити такі словники в будь-якому форматі й кандидатам. Успіх кандидата й на співбесіді, і на роботі залежить, у тому числі, від знання термінології й вміння її використовувати. У резюме, супроводжувальних листах, у профілях на сайтах пошуку роботи — термінологія повинна бути така, яка використовується зараз, а не яка була актуальною 5 чи 10 років тому. Слова мають значення.

3. Не ховайте резюме кудись далеко. Постійно записуйте туди свої досягнення, пройдені курси та нові навички. Є кандидати, які оновлюють своє резюме раз у 5 років або й рідше, а потім перед співбесідою страждають від того, що не можуть згадати які ж досягнення чи практичні кейси в них були. Не варто покладатися на пам’ять, покладайтеся на своє резюме.

4. Не ховайте резюме від знайомих і друзів. Ми готові показувати будь-яку частину свого життя у Facebook чи Instagram, але більшість із наших друзів ніколи не бачили нашого резюме та не уявляють що ми вміємо і знаємо. А раптом у них на роботі відкрита вакансія, яку ви так шукаєте? Або раптом у них хтось запитає рекомендацію спеціаліста, який може зробити роботу так якісно, як вмієте лише ви?

5. Якщо в резюме поки що немає чого написати з минулого досвіду, то пишіть побажання на майбутнє. Відкрийте будь-який сайт із вакансіями. Відкрийте вакансії, які вам подобаються, і виписуйте все те, чому б ви хотіли навчитися. Перетворіть цей документ на резюме бажань, допоможіть роботодавцю зрозуміти, яку роботу вам можна запропонувати та навчити робити. Так, коли на ринку праці кандидатів стає менше, роботодавці готові навчати нових працівників. Але ж допоможіть їм зрозуміти, хоча б чого вас можна навчити та що саме вас цікавить.

6. Беріть резюме із собою на курси, конференції, тренінги. Ніколи не знаєш яка ідея прийде щодо власної кар’єри чи хто з роботодавців там буде присутнім. А ще краще — якісно заповнити профіль в LinkedIn і відразу додавати людей до списку контактів.

7. Читайте резюме перед співбесідою. Ця вправа виручила багато моїх кандидатів, у яких не було достатньо часу на окрему підготовку до співбесіди.

8. Робіть домашню роботу після співбесід. Якщо на співбесіді були запитання, які мають право увійти до інформації в резюме, то додайте відповіді на них.

9. Використовуйте резюме під час щорічного перегляду зарплати та оцінки співробітників всередині компанії. По-перше, ви будете знати, як змінилася ваша кваліфікація та яку заробітну плату ви заслуговуєте цього року. А, по-друге, професіонал матиме змогу побачити та вирішити залишатися в цій компанії чи професійний ріст зупинився й час шукати іншу роботу. У результаті оцінки, професіонал може додати до резюме нові навички, про які він забув, та запланувати освоїти нові.

10. Мотивація, професійне вигорання, кар’єрні запитання без відповіді, професійні невдачі — усе «лікується» з допомогою резюме. Невпевнені в собі? Відкривайте й читайте своє резюме. З часом воно стане ще якіснішим, бо неякісне резюме ну зовсім не мотивує. І хочете ви цього, чи ні, а його прийдеться зробити кращим. Хоча б для себе :)

Дякую та бажаю вам резюме, яке завжди допоможе в будь-якій кар’єрній ситуації!

Коли з кар'єрою пощастило

Коли з кар'єрою пощастило

Перший день на новій роботі та період адаптації у новій компанії

Перший день на новій роботі та період адаптації у новій компанії