Марафон ідеального кандидата - завдання

Марафон ідеального кандидата - завдання

Традиційно я публікую безкоштовне перше завдання, які приходять учасникам в день початку Марафону Ідеального кандидата. Якщо ви самостійно виконуєте цю роботу, то нехай перші завдання будуть орієнтиром і початком того, що за допомогою простих, але важливих вправ, ви можете суттєво покращити свою кар’єру.

_____________________________________

Дякую, що берете участь у Марафоні. Це означає, що ви дбаєте про свою кар’єру незалежно від того, змінюєте ви роботу чи ні. Це означає, що, інвестуючи мінімальну кількість часу, через 20 днів ви здобудете важливі знання, навички та результати, завдяки яким можна покращити свою кар’єру.

Ми з вами зосередимося не тільки на тому, щоб упорядкувати резюме, профіль у LinkedIn, дізнатися більше про пошук роботи, а й на тому, щоб уміти розбиратися і шукати власне вакансії. Бо, як свідчить практика, для того, щоб отримати заплановані зміни, замало мати ідеальне резюме-картинку. Як зробити так, щоб власне резюме допомагало вам отримувати від своєї кар’єри найкращий врожай – ми будемо вчитися на цьому Марафоні.


Отже, на цьому Марафоні за 20 днів ми з вами разом навчимося справді розбиратися у вакансіях, ресурсах, де їх можна знайти, техніках пошуку і т д. Щодня крім основного завдання я буду давати додаткове, яке стосується саме вакансій. Хочу, щоб за 20 днів Марафону ваша навичка пошуку вакансій вийшла на автоматичний рівень, і ви користувалися нею у будь-який час. Прошу вас виконувати додаткові завдання на тему «Вакансії», навіть, якщо ви не шукаєте роботу, тільки для того, щоб розвинути навичку пошуку і вміти користуватися нею, коли це таки знадобиться. Група учасників зібралася справді сильна, тому я впевнена, що всім вистачить часу, організованості та мотивації, щоб отримати максимальну користь.

 

Завдання №1


Перше завдання стосується саме періодичної роботи з резюме та кар’єрою. Завдання, які ви будете отримувати протягом 20 днів, залишаться у вашій пошті, не видаляйте їх, бо ви зможете ними користуватися у майбутньому безкоштовно. Відкрийте зараз ваш календар, перейдіть на квітень 2021 року й поставте нагадування пройти цей курс ще раз. Робіть так хоча б кожні пів року – і ви ніколи не будете хвилюватися щодо роботи. Ваше резюме і профіль у LinkedIn завжди будуть актуальними. Ви завжди  знатимете, чи є на ринку для вас робота. Ви будете знати, які нюанси треба врахувати під час пошуку нової роботи. Знатимете, у якому напрямку розвиватися.
 

Завдання №2


Резюме — це документ, який потрібен на всіх етапах працевлаштування та навіть після нього. Тому й робота з резюме мусить бути зручною. Перевірила майже всі резюме, які надіслали учасники, й побачила багато файлів у форматі  pdf і зі складною структурою, таблицями, графікою тощо. Це буде заважати нормально й постійно працювати з резюме (як із ним працювати –  розглянемо  в наступних завданнях). Pdf – хороший формат, але інколи не відкривається в LinkedIn, форматує розміри сторінки, друкується з викривленням тексту. Є резюме, навіть у jpg, вони дуже гарні графічно, але як документ для постійної роботи це не зовсім підходить. Тому я рекомендую вам узяти новий файл Word, не GoogleDocs, а саме звичайний Microsoft Word, і заново створити собі красиве та функціональне резюме. Старий файл я не рекомендую правити, бо це займе більше часу та сил, ніж створити новий.Тож відкрийте зараз новий чистий файл Microsoft Word, і починаймо з ним щодня працювати. Коли резюме буде готове, то перед відправкою в компанію, його можна буде знову буде перевести у pdf, але це я розповім у наступних листах.
 
Колись один кандидат запитав мене, навіщо я прошу його робити абсолютно новий файл резюме? Я відповіла, що резюме його зараз – як гарна квартира, яку він дістав у спадок – чудова,але захаращена старими речами, які колись були потрібні й цікаві, а зараз уже застарілі й нефункціональні. Я запропонувала винести всі речі із цієї «квартири-резюме» й занести назад тільки те, що має значення й допоможе перейти на вищий рівень кар’єри.
 
Зараз разом із вами (до речі, я теж беру участь у цьому Марафоні й теж працюю зі своїм резюме) винесемо все зі свого резюме, відкриємо новий чистий файл і занесемо кожне слово назад, але візьмемо тільки ті слова, які справді важливі  для вашого майбутнього вдалого працевлаштування.
 
Якщо ви колись були моїм клієнтом і вже маєте нове резюме, то використовуйте завдання Марафону як чек-ліст, щоб упевнитися, що все правильно й актуально.
 
Сьогодні ми почнемо робити базову версію резюме, яку ви зможете використовувати при поданні на різні вакансії. Вам не потрібно буде кожні пів року робити абсолютно нове резюме. На  Марафоні ми впорядкуємо все до базовогой нормального стану, а далі вам залишиться тільки допрацьовувати й адаптувати резюме і всю інформацію до нових умов ринку за планом, який ви отримаєте на цьому Марафоні. До речі, усі завдання складені в хронологічному порядку, тож вам не доведеться думати, що за чим виконувати.
 

Завдання №3


Яку мову обрати для резюме? Якщо ви знаєте англійську хоча б на середньому рівні та можете її хоч трохи застосовувати в роботі, то перевагу надайте резюме англійською мовою. Якщо ви шукаєте роботу за межами України, то теж пишіть англійською. Є обмаль країн, які надають перевагу локальній мові. Наприклад, Франція, Данія, де роботодавці можуть навіть не розглянути резюме кандидата, якщо воно написане не їхніми локальними мовами. У решті випадків, англійська підійде. Або обирайте локальну мову, наприклад, німецьку чи польську, якщо цю мову ви знаєте краще, ніж англійську. На території України англійська теж підходить. HR-менеджери чи рекрутери в хороших компаніях зможуть його прочитати. А туди, де не знають англійської, може, не варто  і йти працювати.
 
Якщо ж обираєте між українською чи російською, я б радила обрати українську, якщо резюме подається в компанії, які працюють в Україні. Російською подавайте, якщо компанія працює на території СНД, і в тексті вакансії написана вимога подавати резюме саме російською.
 
Мова, якою написана вакансія, не означає, що ви мусите надсилати резюме тією ж мовою. Якщо для роботодавця критично отримати резюме в певному форматі чи певною мовою, то він про це напише в самій вакансії. Українські роботодавці нормально приймають резюме й англійською, й українською. Закордонні — англійською. Два резюме різними мовами можна не робити, буде достатньо і одного.
 

Завдання №4


Для початку назвемо і збережемо  файл у відповідності до стандарту (залежно від того, яку мову ви обрали для резюме, пишіть назву файлу теж українською чи англійською):

CV_Position_Name Surname_Nov2020_Eng
CV_Посада_Ім’я Прізвище_ Лист2020_Укр
 
 
Так ви будете впевнені, що резюме в компанії роботодавця правильно збережуть і зможуть знайти, коли вакансія знову відкриється. Вас не переплутають з іншим кандидатом і запропонують правильну посаду. Також правильна назва файлу розв’язує задачу автоматизації. Уже багато компаній використовують автоматизовані HR-системи, які самостійно зберігають резюме кандидатів. Та і взагалі привчіть себе правильно називати всі документи, з якими ви працюєте. Цю навичку здобувають працівники великих міжнародних компаній, і це також показник певного рівня професіоналізму кандидата.
 

Завдання №5


Користуватися своїм ім’ям мусить уміти кожний професіонал, бо назви компаній і посад змінюються, а наше ім’я залишається незмінним. Слідкуйте, щоб скрізь ваше ім’я було вказано правильно. На першому місці Ім’я, а потім Прізвище. Це міжнародний стандарт. Слідкуйте, щоб не був увімкнений caps lock, бо ім’я з резюме часто копіюють під час оформлення на роботу, щоб занести інформацію про співробітника до внутрішніх HR-систем компанії, створити поштовий акаунт, замовити перепустки в офіс і так далі. Тобто кандидату краще зробити все, щоб HR-менеджер міг просто скопіювати ім’я, а не переписувати його вручну та робити там якісь помилки. У резюме ім’я пишемо більшим шрифтом, ніж решта тексту. Вирівнюємо посередині сторінки.
 
Якщо ви не лікар, педагог, юрист чи адвокат, то писати По батькові в резюме не потрібно. Повне ім’я пишуть під час заповнення офіційних документів, договорів та заяв. Ви так напишете, наприклад, під час оформлення на роботу в заяві про прийняття на роботу. У резюме досить імені та прізвища. Імена старайтеся не скорочувати, бо деякі скорочені форми не дають розуміння, яке ж повне ім’я кандидата. Я, наприклад, витрачаю багато часу, щоб зрозуміти: Алекс — це Олексій, чи Олександр? І дуже часто мені доводиться в офіційному листуванні з кандидатом так і писати «Алекс», бо краще написати скорочену форму імені (що не дуже правильно з погляду ділової комунікації), ніж помилитися. Тож якщо ви не хочете, щоб на корпоративних перепустках, офіційних імейлах, табличках на кабінетах було вказано «Катруся», то в резюме вказуйте повне ім'я, яким  ви хотіли б користуватися, вирішуючи професійні ділові справи.

Якщо у вас складне ім’я, та ви шукаєте роботу в інших країнах, то інколи є сенс написати, де саме ім’я, а де – прізвище:

Name: Ifroniya
Surname: Ifrochkova

Name: Taras
Surname: Ivan

Ім’я: Андрій
Прізвище: Віктор


Взагалі на тему імені є ціла велика стаття  на моєму сайті. Якщо у вас буде запасний час,  будь ласка, почитайте її. Користуватися ім’ям дуже важливо для професіонала будь-якого рівня й будь-якої професії.

Чи писати ім’я, як у закордонному паспорті – це вибір самого кандидата. Я особисто знаю, як неправильно можуть писати ім’я у службі видачі паспорта, і  ніколи  не написала б таку форму імені в своєму резюме. Не бійтеся, що під час оформлення контрактів, квитків, візових чи інших офіційних документів ім’я напишуть неправильно. Перед оформленням компанія завжди питає паспорт, тому ймовірність таких помилок дуже мала. Та й ви пам’ятаєте, що  коли написання імені в резюме і паспорті відрізняється, то треба бути уважними при оформленні документів.
 

Завдання №6


Перевірте, чи правильно записане ваше ім’я  на всіх ресурсах: LinkedIn, електронна пошта (для цього надішліть самі собі листа й подивіться, як воно пишеться у вхідних повідомленнях, декому з вас я вже написала, бо, наприклад, в імейлах бракує інформації про прізвище, й імейл приходив від «Марина Марина» або «Катерина К» або «РР» — зрозуміло, що це не має стосунку до ділового листування з роботодавцем), skype, сайтах пошуку роботи (якщо ви там зареєстровані). Якщо ж ви маєте форму написання імені, яка вам подобається, але яка має неділову форму, то робіть зміни тільки на період пошуку роботи. Тобто під час пошуку роботи нехай листи приходять від Катерини Іваненко, а після того, як Катерина знайде роботу і пройде випробувальний термін — нехай приходять від Катюша Найкраща, бо це все-таки особистий імейл, і ми маємо право вказувати те, що нам до вподоби.
 

Додаткове завдання "Вакансії"


Сьогодні знайдіть 1 вакансію з вашої спеціалізації. Сайти для пошуку вакансій ми будемо вивчати трохи пізніше. А сьогодні оберіть будь-який сайт, який ви знаєте, і знайдіть вакансію там і тим шляхом, який ви знаєте і вмієте. Це потрібно, щоб порівняти власний прогрес на початку Марафону і в кінці.

Текст вакансії, яку ви знайдете, скопіюйте в окремий файл. Напишіть: «Марафон День 1». Також поруч зазначте час від початку пошуку цієї вакансії і до моменту, коли ви її скопіювали у файл.

Вакансія повинна бути такою, щоб ви, читаючи її, розуміли, що вийшовши завтра на цю роботу, ви зможете виконувати її. Тобто вакансія з вашої спеціалізації, або початкового рівня, якщо ви шукаєте першу роботу. 

 
Завтра ми з учасниками продовжимо працювати з резюме!
 

___________________________________

Бажаю всім учасникам успіху, організованості та мотивації!

Запис про знання іноземних та рідних мов у резюме

Запис про знання іноземних та рідних мов у резюме

Значення вакансій для професіонала

Значення вакансій для професіонала