Права працівника, про які часто забувають роботодавці

Права працівника, про які часто забувають роботодавці

Питання прав працівників часто обмежуються поняттями договорів та неможливістю звільнення без причини. Ще працівники активно використовують право на зарплату, відпустки тощо. Ми всі наче знаємо, що маємо ще якісь права і що про них нам повинен сказати роботодавець, але роботодавець може про них промовчати або забути. Тож розберімося із найцікавішими правами працівників, якими часто нехтують або просто не беруться до уваги роботодавцями.

1. Право на письмове запрошення на роботу

Job offer - це не юридичний документ. Але добре, якщо всі погоджені на співбесідах умови роботи записані в одному чіткому і зрозумілому документі. Особливо, якщо у кандидата є певні сумніви чи комунікація була нечіткою. Тож, якщо роботодавець говорить усно: "Виходьте на роботу", кандидат має право попросити роботодавця оформити та надіслати скан-копію підписаного уповноваженою особою документ.

Найчастіше там зазначається: ім'я кандидата; юридична назва і реквізити компанії-роботодавця; посада; дата виходу на роботу (може бути заповнена кандидатом після того, як він прийме job offer); зарплата у період випробувального терміну і після нього; додаткові нематеріальні блага; особливі індивідуальні умови (службовий автомобіль, додаткові компенсації, тобто те, що не отримують всі співробітники компанії); перелік документів, які кандидату варто принести з собою у перший робочий день; адреса офісу та контакти людини, яка зустріне кандидата і т.д.

2. Право на опис вакансії та всю необхідну комунікацію

Це взагалі не варто було б і писати у такій статті. Але я знаю наскільки багато порушень саме з комунікацією на етапі пошуку роботи та співбесід. Це звісно не те з чим кандидат буде звертатися до суду чи за консультацією юриста. Але цим пунктом я б хотіла звернути увагу роботодавців, щоб вони поважали право кандидата знати всю необхідну інформацію, яка стосується його самого.

Роботодавці часто приховують від кандидата сам опис вакансії, ім'я майбутнього керівника, майбутню зарплату чи бюджет на вакансію, ситуацію у компанії через яку виникла ця посада і багато іншого, що має значення для працевлаштування. Рекрутери повинні пам'ятати, що кандидат — це жива людина, а не робот, який повинен сидіти й чекати поки роботодавці виконають якісь свої необхідні дії.

Кандидат має право знати, що відбувається. На якому етапі він знаходиться, чому відповідь затримується, скільки у нього кандидатів-конкурентів, який настрій у людини-інтерв'юера, через що його не прийняли на роботу. Зараз дуже популярна практика сказати кандидату про сам факт, що він не пройшов далі, але не сказати чому.

Кандидат має право не тільки дізнатися свій статус, але і знати причини подій. Так роблять не тільки законослухняні. Так роблять дорослі, адекватні, нормальні люди й компанії.


3. Право спокійно прочитати договір до його підписання

Зазвичай практика така: новий співробітник у перший робочий день приносить до відділу кадрів свої документи, кадровик готує всі документи, друкує типовий договір, ставить печатки й віддає працівнику на підпис.

Фактично у більшості працівників немає можливості ознайомитися з договором (не важливо якого типу цей договір: трудовий, підряду, на виконання послуг ФОП тощо) заздалегідь. Також у працівників зазвичай немає можливості обговорити й внести зміни у цей договір. Це право часто залишається нереалізованим.

Тож, незалежно від того, якого типу цей договір, ви маєте право попросити роботодавця надіслати вам його, щоб вичитати й змінити важливі для працівника умови. Але, співробітник має робити це розумно і не виправляти ті речі, які насправді є стандартними та не впливають на умови роботи у цій компанії. Тобто до кожної коми точно не потрібно вносити правки.

Особливо раджу проводити таку перевірку договору, якщо цей договір імітує трудовий договір, тобто насправді він є договором між ФОП і роботодавцем. Будьте уважні з договорами з іноземними компаніями, які складені тільки англійською мовою й підпадають під юрисдикцію іншої країни. Дуже уважно перевіряйте пункти конфіденційності і нерозголошення. У разі потреби завжди консультуйтеся з незалежними юристами та HR-спеціалістами.

4. Право на відпустку

Катастрофічною є ситуація з відпустками, якщо між роботодавцем і працівником-ФОП укладений договір, що імітує трудові відносини.

Працівник думає, що він повинен отримати таку саму кількість днів, як і ті, хто працює за справжнім трудовим договором. Роботодавці ж щороку змінюють цю кількість до абсурдної. Колись вони надавали так само 24 дні річної відпустки. Потім бачила у вакансіях 21. Потім 18. І нещодавно бачила вакансію, де взагалі було написано 15 днів без права взяти їх одночасно.

Кожен роботодавець тут по факту не тільки економить на податках, але ще й добре заощаджує на днях відпустки. Хоча б могло бути інакше. Якщо вже зекономили на податках і оформили людей на ФОП, то можна було б дати їм більше відпустки.

У компаніях з офіційним працевлаштуванням є ще відпустки про які часто не знають всі працівники і не отримують їх. Це додаткові відпустки за шкідливу роботу з комп'ютером до 4 днів на рік. Тобто в результаті, працівники тих компаній, які дотримуються цієї норми, отримують не 24 дні, а 28. Є різниця, правда? Якщо ви цілий день працюєте за комп'ютером, то ви гарантовано повинні отримувати таку додаткову обов'язкову відпустку. Якщо ви про це ніколи не чули й не отримуєте ці 4 дні, зверніться до свого HR-відділу.

Особливо ця різниця відчувається, коли звільняють працівника і відшкодовують йому кількість днів невикористаної відпустки грошима. От коли кандидат отримує на картку ще одну чи дві зарплати, то різниця відчувається дуже сильно.

Працівникам же ФОП жодних відшкодувань відпустки і не бачити. Скільки я не питала: одиниці роботодавців, які імітують трудові відносини з працівниками, не імітують виконання права на відпустку та відшкодування.
Вже не кажу про те, що законодавством прописані інші види відпусток, про які роботодавці цікавим способом просто забувають.


5. Право на пошук роботи

Все більше роботодавців підписують зі своїми працівниками договори про нерозголошення. Ці договори часто так лякають людей, що багато кандидатів думаю, що вони не мають права взагалі шукати нову роботу. Я зустрічала кандидатів, які були у відчаї від того, що вони вже не хотіли залишатися працювати у свого роботодавця, але вважали, що не мають права, навіть, йти на співбесіду і шукати нову роботу.

Кандидат повинен пам'ятати, що у разі, якщо він не може розповідати про котрогось зі своїх роботодавців — це не значить, що він не може розповідати про роботу, яку він бажає отримати у майбутньому, про свою освіту та про свої власні навички.

Немає жодного закону чи договору, який може обмежити право людини шукати собі роботу. Якщо у вас такий договір, то він суперечить низці найважливіших законів не тільки України, але й ратифікованих міжнародних актів. Такий договір є просто недійсним.

Кандидат може не розповідати на співбесіді, які конфіденційні функції чи проекти він виконував та не розкривати комерційну таємницю, але він може розповісти якими інструментами він взагалі володіє (читати, писати, розмовляти, писати певною мовою програмування, розмовляти англійською, писати звіти, малювати картини, водити авто, тобто навички, які стосуються самої людини, а не її місця роботи), які методики чи знання може застосувати, що б виконати майбутню роботу.

Все ж найжорсткіші умови нерозголошення частіше додають до договорів ФОП, що імітують трудові відносини. Бо насправді роботодавці вважають, що можуть писати там що завгодно. Справжні трудові договори мають ряд відмінностей, які допомагають пом'якшувати відносини між роботодавцем і працівником та не дозволяють перекладати на працівника більше обмежень чи відповідальності, ніж це дозволено законом. Трудовий — один із небагатьох законів, які добре працюють в Україні й насправді не потребують кардинальних змін. Науковці і юристи не мають зауважень до цього закону. А от популісти та політики, які лобіюють інтереси своїх бізнесів і яким дуже хочеться мати право звільняти своїх працівників коли завгодно — мають і періодично намагаються втілити ці зміни у життя.

6. Право на "власне бажання"

Навіть компанії, які працюють цілком законно й оформлюють працівників як належить, часто зловживають правами на "власне бажання" працівника на відпустку, на звільнення, на блага, які він не використовує.

Працівнику варто не писати ніяких заяв, якщо він насправді не бажає отримати те, що просить у цій заяві. Ініціатива роботодавця не розповсюджується на бажання працівника. Які б не були умови чи ситуація, як мінімум візьміть паузу і проконсультуйтеся з кимось компетентним по цьому питанню. HR-спеціаліст допоможе вам знайти потрібні слова й аргументи, які допоможуть вам не писати таку заяву чи домовитися з роботодавцем про якісь інші умови.


7. Гарантії для донорів крові

Про додатковий день до відпустки часто не знають не тільки самі працівники, але і їхні HR-и. За працівниками-донорами зберігається середній заробіток за дні обстеження в закладах охорони здоров'я і здавання крові для переливання.

Цим працівникам безпосередньо після кожного дня здавання крові для переливання надається день відпочинку зі збереженням середнього заробітку. На бажання працівника цей день приєднується до щорічної відпустки.


8. Право не працювати у нічний час

Актуально для тих, хто працює, наприклад, з американськими компаніями за їхнім часом. Хоча стосується це тільки жінок. Трудовим кодексом забороняється залучення жінок до робіт у нічний час, за винятком тих галузей народного господарства, де це викликається особливою необхідністю (наприклад, медики) і дозволяється як тимчасовий захід. Також мало хто знає, що існує заборона залучення вагітних жінок і жінок, що мають дітей віком до трьох років, до нічних, наднормових робіт, робіт у вихідні дні й направлення їх у відрядження.


9. Право на роботу, якщо жінка вагітна

Це один із найчастіших питань від кандидатів: "Чи варто мені шукати роботу, якщо я вагітна? І чи етично не сказати це на першій же зустрічі чи не написати у резюме?". Кандидати переживають, що вагітна чи жінка з дітьми нікому із роботодавців не потрібна і що їй все одно відмовлять, якщо дізнаються. Відповідь у статті 184 КЗпП: забороняється відмовляти жінкам у прийнятті на роботу і знижувати їм заробітну плату з мотивів, пов'язаних з вагітністю або наявністю дітей віком до трьох років, а одиноким матерям — за наявністю дитини віком до чотирнадцяти років або дитини з інвалідністю.

При відмові у прийнятті на роботу зазначеним категоріям жінок роботодавець зобов'язаний повідомляти кандидатам причини відмови у письмовій формі. Відмову у прийнятті на роботу може бути оскаржено у судовому порядку.

Тобто не відмовляйтеся від пошуку роботи, а беріть відмови у письмовому вигляді. Таким чином це можна буде оскаржити. Може, якби більше кандидатів заявляли про знання своїх прав і оскаржували порушення, то роботодавці боялися б вчиняти непрофесійно та незаконно.


10. Право навчатися на робочому місці

Чомусь професіонали вважають, що навчання повинно відбуватися у неробочий час. Це частково правильно, якщо працівник, наприклад, є бухгалтером, а вчиться на програміста. І то, я б навіть цей випадок обговорила з роботодавцем і домовилась би про навчання у робочий час. У трудовому кодексі зазначено, що роботодавці мають створювати такі умови, щоб працівники мали можливість підвищувати свою кваліфікацію та навчатися. Особливо це стосується молодих працівників (рівня Junior) та працівників, які навчаються у різних закладах освіти. Тож не соромтеся вчитися на робочому місці, якщо це стосується вашого професійного розвитку.

Що не кажіть, а чинний Трудовий кодекс дуже цікавий і забезпечує нормальні умови праці. Кодекс працює, він довів свою ефективність і сучасність, коли зберіг мільйони робочих місць для працівників в умовах карантину.

Бажаю всім знати свої права та отримувати найкращі результати роботи завдяки вдалим законам!


Не забувайте, що у понеділок 4 травня починається практичний онлайн курс "Марафон ідеального кандидата". До осені я вже не буду більше його організовувати. Тож не пропустіть можливість попрацювати зі своїм резюме, LinkedIn, навчитися розбиратися в ринку праці та вакансіях, дізнатися багато того, що допоможе не тільки отримати нову роботу, але й покращити свою кар'єру.

Всі деталі є тут: www.shyshenko.com/events/

Права роботодавців

Права роботодавців

Як розпізнати хорошого роботодавця

Як розпізнати хорошого роботодавця