Чи враховується попередній досвід при переході в нову сферу?

Чи враховується попередній досвід при переході в нову сферу?

Значна частина кандидатів, які приходять до мене на кар'єрні консультації чи на Марафон, мають наміри перейти в іншу сферу чи змінити професію. А чому б і ні, якщо ситуація на ринку праці є сприятливою для цього. Державні заклади освіти не поспішають надавати студентам сучасні знання та випускати спеціалістів, які так потрібні роботодавцям. Тому на ринку праці є серйозний дефіцит спеціалістів за багатьма напрямками.

Бізнес не буде зупиняти свій розвиток тільки через відсутність потрібних спеціалістів. Тут кожна компанія обирає свій шлях. Хтось відкриває власні курси (особливо, якщо ми говоримо про IT сферу). Хтось співпрацює з закордонними спеціалістами чи відкриває офіси в інших країнах. Хтось наймає спеціалістів з суміжних професій та перенавчає їх своїми силами.

Який би шлях розв'язання задачі не обрала компанія, для кандидата це означає одне - можливість відносно легко та швидко опанувати нову спеціалізацію.

У спеціалістів є безліч причин для зміни професії. До мене приходять люди, які роками працюють у великих відомих компаніях, на хороших посадах та з хорошими умовами. Коли дивишся зі сторони, то не завжди зрозуміла їхня мотивація щось змінювати.

Найчастіше я зустрічаю такі причини:

- Немає куди рости у своїй компанії. Часто навіть у великих відомих компаніях посади віддають зовнішнім кандидатам, а не підвищують своїх же співробітників.

- Не дуже цікава робота. Посада може звучати дуже круто, але за цією назвою нічого немає, крім таблиць, презентацій, звітів і постійної одноманітної рутини.

- Немає свободи та можливостей для власних рішень.

- У компанії немає процедур та правил. А часто їх немає й у всій сфері.

- Людині просто не подобається її робота, але поруч є багато людей, які щасливі на роботі. Чийсь приклад змушує спеціаліста дивитися інші варіанти та пробувати нове.

Стратегічна частина

Найважче - це визначитися з напрямком. Якщо у вас вже є попередній досвід, то відштовхуватися краще від нього. Перегляньте суміжні професії. А потім тільки йдіть до зовсім нового.

Ваш попередній досвід може стати основою для нової професії.

Не обов'язково починати все з нуля. Не потрібно на співбесідах говорити про кардинальні зміни. У більшості випадків ми говоримо про продовження професії, трансформацію, зміну напрямку, але не початок з нуля.

Розробити свою власну стратегію вам допоможе:

- якісне резюме, де вказано, який саме досвід, знання та навички ви вже маєте

- вакансії роботодавців, де вказано, що ви мусите мати для нової роботи

- люди та ресурси, які допоможуть краще зрозуміти, що конкретно ви будете робити на новій роботі

- трохи часу та аналітики, щоб скласти враження та цілу картину, яка допоможе визначитися чи йти працювати саме у цю професію.

Вибір напрямку важливий. У мене бувають кандидати, які місяцями намагаються опанувати якийсь напрямок, а виявляється, що є суміжна спеціалізація, яку опанувати легше і швидше.

Ви не уявляєте радість кандидата, коли хтось йому каже, що не потрібно буде погоджуватися на дуже низьку зарплату і починати все спочатку.

Більшість моїх кандидатів і не чули ніколи про напрямки чи спеціалізації, які я в результаті їм пропоную, коли бачу резюме з повною картиною попереднього досвіду.

Цей стратегічний етап важливо закінчити до того, як кандидат піде на курси чи інше навчання. Реклама курсів робить свою справу і кандидат потрапляє не туди, де йому буде краще, а куди спрямувала його компанія з продажу курсів. Наступна зміна спеціалізації буде коштувати вам часу, грошей і мотивації.

Отже, не бійтеся дивитися ширше та шукати простіші шляхи. Перехід може бути комфортним та підсилювати вашу попередню кар'єрну історію, а не перекреслювати її.

Організаційна частина

Роботодавцям подобається попередній досвід кандидата та не всі з них мають кваліфікацію, щоб визначити що саме з досвіду забере у свою нову професію кандидат.

Тому підготовка кандидата до працевлаштування повинна бути ще детальнішою.

Та й конкурувати потрібно з кандидатами, які вже мають релевантний запис у резюме.

Тому детально продумайте покроковий план реалізації, вивчіть матеріали з підготовки нового резюме. Адаптуйте профіль LinkedIn до нової спеціалізації, щоб алгоритми системи допомагали вам шукати нову роботу. Знайдіть ресурси з вакансіями саме за новою спеціалізацією. Готуйтеся детально перед співбесідами.

Саме на співбесідах ваш майбутній роботодавець повинен побачити, що, навіть, не маючи практичного досвіду виконання певного типу роботи, ви все одно можете і бажаєте опанувати цю професію.

Впевнена, що комусь із роботодавців пощастить співпрацювати з вами - людиною, яка може визначити свій шлях та пройти його радісно та легко.

Бажаю вам успішних змін!

Для тих, хто бажає ще детальніше попрацювати з резюме, профілем LinkedIn, вакансіями та питаннями співбесід - запрошую вас на консультації та Марафон: https://www.shyshenko.com/events

До зустрічі на Марафоні та консультаціях!

"Red flags" при пошуку роботи й працівників

"Red flags" при пошуку роботи й працівників

Безпечне працевлаштування

Безпечне працевлаштування