Безпечне працевлаштування

Безпечне працевлаштування

- Повинен бути у вас на співбесіді о 14:00. Я вже майже біля вашого офісу, але на 5-10 хвилин запізнююся ... Я біжу!

- Чекаю вас, не біжіть, все нормально. Будь ласка, не біжіть, у нас є час, йдіть спокійно.

Мій звичайний діалог з кандидатом, який запізнюється. А то ще не дай Боже під машину потрапить перебігаючи дорогу на червоний. У таких випадках етика поступається безпеці. Моїм кандидатам і мені має бути безпечно на співбесіді й по дорозі на зустріч.

Цю статтю я вже писала раніше, але варто нагадати прості кроки, щоб пошук роботи був не тільки результативним, але й безпечним.

1. Професійний рекрутер завжди називає ім'я компанії до запрошення кандидата на співбесіду

Так, є вакансії, де не вказана назва компанії, це роблять для того, щоб людина, якій шукають заміну, не дізналася про своє звільнення раніше певного часу.

Ще агенції з підбору персоналу іноді не пишуть назви компаній, щоб інші агенції не забирали у них клієнтів-роботодавців.

Але в будь-якому випадку рекрутер повинен назвати ім'я компанії до того, як запросити кандидата на співбесіду. Це правило не всі виконують, тому самому кандидату важливо наполягти й дізнатися назву компанії до того, як туди йти.

За назвою кандидат може перевірити компанію в державному реєстрі юридичних осіб та переконатися, що це не шахраї.

2. Професіонал не приховує своє ім'я і прізвище

Колись у мене теж були сумніви, чи публікувати у вакансіях свій імейл, прізвище, номер телефону. Потім я зрозуміла, що вони створені для того, щоб їх публікувати. Імейл, номер телефону й, навіть, моє прізвище мають такий обов’язок - мене представляти.

Так, професія HR і рекрутера передбачає певну публічність. І якщо професіонал не готовий до цього, то сферу краще змінити. Дуже непрофесійно виглядають вакансії, де контактна особа: Валя. Велика компанія, мільйонні продажі, лідер ринку і “Валя” без прізвища й посади.

Кандидат до співбесіди має право знати з ким він спілкується: ім'я, прізвище, посада, номер телефону (робочий стаціонарний або мобільний), імейл. Необхідний мінімум інформації, щоб прийняти запрошення на співбесіду.

Багато хто скаже, що дзвінків та імейлів будуть десятки й сотні. Тоді не обирайте професію рекрутера, якщо не впевнені, що зможете організувати свою роботу і впоратися з великими обсягами даних.

3. Кандидат має право запропонувати зустріч на нейтральній території чи онлайн

Якщо кандидат бачить, що адреса в запрошенні на співбесіду зовсім незнайома, знаходиться в промзоні, за містом, у приватному секторі чи житловому будинку і т.д., він може попросити зустрітися в людному місці в кафе десь в центрі міста або в коворкінгу, які є в кожному великому місті.

Якщо все-таки вирішили їхати в офіс до роботодавця, повідомте комусь з близьких або довірених людей точну адресу куди ви їдете, телефон та ім'я з ким спілкувалися й узгодьте час контрольного дзвінка.

4. Не вказуйте в резюме та на сайтах пошуку роботи домашню адресу

40% резюме містять точну домашню адресу, аж до номера квартири. Я завжди питаю у кандидата навіщо. Рекрутери в гості до кандидатів не приходять. А ось шахраї можуть прийти, та й ще використати інформацію з резюме, щоб втертися в довіру.

У резюме досить вказати тільки місто проживання, район (або частину міста, якщо це мегаполіс), назви міст і країн куди кандидат готовий переїхати. Ніяких квартир і кодів від домофона. На працевлаштування ця інформація ніяк не вплине.

5. Не вказуйте в резюме й особисті дані дітей, подружжя, батьків та інших родичів

На працевлаштування не вплине, а от шахраям може допомогти. Плюс це забирає місце у резюме, де б можна було написати щось дійсно корисне про професіоналізм, досвід та освіту кандидата.

6. Можна в резюме написати зручний час, спосіб зв'язку і часовий пояс, якщо пошук роботи міжнародний

Професійний рекрутер не буде телефонувати у п'ятницю о 22:40. На дзвінки з прихованих номерів я б теж не рекомендувала відповідати. Але навіть, якщо ви вирішили відповідати на всі дзвінки в будь-який час дня і ночі, все ж аналізуйте коли вам телефонують. У неадекватний час телефонують c метою впіймати людину в розфокусованому стані й скористатися неуважністю.

У професійних рекрутерів звичайний робочий день такий же як і у всіх інших фахівців. У більшості випадків дзвінок або повідомлення буде в робочий час.

7. Напишіть список питань, які задасте рекрутеру до підтвердження співбесіди

Використовуйте методи спецслужб або фахівців з безпеки - повторюйте одне питання кілька разів в різних варіаціях. Для цього питання потрібно приготувати заздалегідь. Якщо співрозмовник бреше, значить почне плутатися у відповідях.

Був випадок, коли мене запрошували телефоном на співбесіду спочатку в консалтингову компанію, потім у фінансову, потім якимось чином вона стала продуктовою, потім з продажу, потім ще чимось. У підсумку за 3 хвилини я отримала 5 різних версій, чим компанія займається, але жодна з них не була точною і зрозумілою.

8. Дізнайтеся хто ще там працює

Найпростіший спосіб - LinkedIn. У полі пошуку напишіть назву компанії, регіон, натискаєте кнопку "Люди" і отримуєте список людей, які коли-небудь працювали в цій компанії або працюю і зараз.

Крім професійної інформації з ким вам доведеться працювати, ще й переконаєтеся, що це справжня компанія.

9. Діяльність компанії

Щоб зрозуміти, що компанію не вигадали за 5 хвилин до дзвінка вам, перевірте чи здійснює компанія якусь економічну або соціальну діяльність.

Соціальні мережі, публікації в ЗМІ, реєстри підприємців і т.д. Пошуковик і декілька хвилин часу допоможуть дізнатися більше.

10. Безпека на першому місці

Роботу ви все одно знайдете, а друге життя і здоров'я ні. Бережіть їх. Я ще не бачила людини, яка все життя шукає роботу й не знаходить її.

І найголовніше - профілактика. Люди погоджуються на підозрілі співбесіди тільки через те, що їм дуже потрібна робота, ось прямо зараз потрібна й іншого варіанту у них немає. Кандидати свідомо йдуть на ризик часто від безвихідного становища.

Турбуйтеся про свою кар'єру до того, як робота вам знадобиться.

Освоюйте різні навички, які можуть вас підстрахувати поки ви не знайдете роботу за основним фахом. Вивчайте ринок, залучайте друзів і знайомих у пошук. Бережіть себе!

Бажаю вам успішного та безпечного працевлаштування!

Чи враховується попередній досвід при переході в нову сферу?

Чи враховується попередній досвід при переході в нову сферу?

Overqualified - розплата за професіоналізм

Overqualified - розплата за професіоналізм